Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το χαμένο παιχνίδι των κλινικών ερευνών

23/5/2014 11:39:58 πμ
Χάνονται εκατομμύρια ευρώ και θέσεις εργασίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Φτωχός είναι ο απολογισμός για την ελληνική οικονομία και επιστήμη σε ό,τι αφορά στις κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη σε σχετική ημερίδα, το 2013 εγκρίθηκαν 122 κλινικές μελέτες, έναντι 138 που είχαν εγκριθεί το έτος 2012 (μείωση της τάξεως του 12%), ενώ για το τρέχον έτος έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες ακόμη λιγότερες κλινικές μελέτες.

Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει περιστολή του μέσου προϋπολογισμού ανά μελέτη (το 2010 ο προϋπολογισμός ήταν 296.602 ευρώ ανά μελέτη, ενώ το 2012 μειώθηκε σε 218.555 ευρώ), καθώς και περιορισμό στον μέσο αριθμό ασθενών ανά μελέτη και των συμμετεχόντων ερευνητικών κέντρων. Από τις 70 ελληνικές και θυγατρικές πολυεθνικών φαρμακευτικές εταιρίες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που αποτελούσαν το δείγμα της έρευνας, μόλις το 28,5% δηλώνει ότι δραστηριοποιήθηκε στο πεδίο των κλινικών μελετών.

«Ο αριθμός αυτός πιθανότατα δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της χώρας από πλευράς υποδομών, επιστημονικής επάρκειας και ανθρωπίνου κεφαλαίου καθώς την ίδια περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός διενεργούμενων μελετών καταγράφεται υπερτριπλάσιος σε χώρες όπως το Βέλγιο, ενώ ακόμα και σε χώρες με χαμηλότερα επίπεδα τεχνογνωσίας, όπως η Ρουμανία» ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο καθηγητής κ. Κώστας Αθανασάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλινικές δοκιμές αποτελούν «οξυγόνο» για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας καθώς, κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική δοκιμή εισάγονται στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ και προκαλείται, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας η οποία υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ανά κλινική δοκιμή.

Την επίλυση των ζητημάτων τεχνικής φύσεως, που θα ξεμπλοκάρουν την υλοποίηση των κλινικών μελετών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, κ.  Γεωργιάδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων «ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της χώρας και θα την καταστήσουν αξιόπιστο ευρωπαίο εταίρο. Στόχος του ΣΦΕΕ είναι η ανάδειξη της χώρας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει ώθηση τόσο στη Δημόσια Υγεία όσο και την Εθνική Οικονομία».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις, το RRF, οι επενδύσεις Ε&Α και η φαρμακευτική καινοτομία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics