Του Βασίλη Βενιζέλου |
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι αντιδρούν στην ενοποίηση των ταμείων
Την έντονη αντίθεσή τους στη συγχώνευση του Ταμείου Συντάξεων και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) σε νέο ταμείο εξέφρασαν αγωνιστικά όλοι οι κλάδοι των ασφαλισμένων στο ταμείο. Η προειδοποιητική πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία της 19ης Δεκεμβρίου 2007 χαρακτηρίστηκε από την καθολική συμμετοχή των φαρμακοποιών, αν και η συμμετοχή των γιατρών, των οδοντιάτρων και των κτηνιάτρων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. ΓΣΕΕ: Όχι στην υποχρεωτική ενοποίηση Τη θέση της ΓΣΕΕ ενάντια στην υποχρεωτική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζει στο «Φ.Κ.» ο Αλ. Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, και προτείνει «σταδιακή και εθελοντική ενοποίηση ταμείων, με κατοχύρωση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων». Ο Αλ. Καλύβης μάς εξηγεί ακόμη ότι «το πρώτο πρόβλημα για το ασφαλιστικό σύστημα είναι η χρηματοδότησή του· αν δε λυθεί αυτό, δεν πάμε παρακάτω», ενώ τονίζει ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση των συντάξεων». Π.Φ.Σ.: Οι υγειονομικοί θα νικήσουν Πρώτο βήμα για τη νίκη χαρακτηρίζει ο Δημ. Καραγεωργίου στο «Φ.Κ.» την πανυγειονομική απεργία της 19ης Δεκεμβρίου. Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) ήταν από τους πρωταγωνιστές στην ανάληψη της απεργιακής κινητοποίησης και τονίζει ότι «δε θα δεχθούμε χέρι στο αποθεματικό του ΤΣΑΥ ούτε ενοποίηση ούτε μείωση των παροχών».
Π.Ι.Σ.: Αναφανδόν εναντίον «Είμαστε αναφανδόν αντίθετοι στη συγχώνευση του ΤΣΑΥ και δε θα δεχθούμε να θιχτεί ούτε κεραία από τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών» τονίζει στο «Φ.Κ.» ο Χρ. Ρογκότης. Ο β΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) σημειώνει με νόημα ότι «προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν είδαμε ακόμη την αντίδραση των νομικών» και υποστηρίζει ότι «η υπόθεση της ενοποίησης του ΤΣΑΥ έχει σκοπό να ενισχύσει αποκλειστικά και μόνο τους δικηγόρους». Ο Χρ. Ρογκότης αναφέρει ακόμη ότι το Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου 2008 προκειμένου να προκηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για τους γιατρούς όλης της χώρας. Ε.Ο.Ο.: Θα υπερασπίσουμε το ΤΣΑΥ Κατηγορηματικός στην άρνησή του να δεχθεί την ενοποίηση του ΤΣΑΥ εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο). Ο Παν. Αλεξίου δηλώνει στο «Φ.Κ.» ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε ενοποίηση, μείωση συντάξεων και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, δεν πρόκειται να δεχθούμε να θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και, φυσικά, θα προστατεύουμε το αποθεματικό του ταμείου μας». Τι λένε οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία Την αντίθεσή του στην υποχρέωση της ενοποίησης των ταμείων εκφράζει στο «Φ.Κ.» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Γ. Κουτρουμάνης αναφέρει με νόημα ότι «εκείνος που έχει καλές προθέσεις έχει τη δυνατότητα να πείσει τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να υιοθετεί λογικές υποχρεωτικότητας» και υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι ενοποιήσεις των ταμείων πρέπει να έχουν τη συναίνεση των εμπλεκομένων και ο στόχος τους να είναι η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία των νέων ταμείων, η εξυπηρέτηση μεγαλύτερης βάσης ασφαλισμένων και οι οικονομίες κλίμακας». Ο Γ. Κουτρουμάνης κατηγορεί, τέλος, την κυβέρνηση ότι επιδιώκει «ενοποίηση ταμείων για αφαίρεση των αποθεματικών και μείωση του επιπέδου των παροχών».
Παλιά ιστορία η ενοποίηση Η ιδέα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι καινούρια. Εμφανίστηκε πρώτα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προχώρησαν σε μεγάλες ή περιορισμένες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στη χώρα μας εισήχθη στο δημόσιο διάλογο με την περίφημη έκθεση Σπράου. Ενοποίηση ταμείων, και μάλιστα εκτεταμένη, προέβλεπε και το νομοσχέδιο Γιαννίτση, το οποίο συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων όλων των κλάδων και δεν πρόλαβε ούτε να κατατεθεί στη βουλή. Στη συνέχεια, μερικές και περιορισμένες ενοποιήσεις ταμείων επέφερε ο νόμος Ρέππα, όπως στον τομέα των εργαζομένων στις τράπεζες, ενώ η κίνηση Μαγγίνα αποτελεί την πιο σαφή πρόθεση για εκτεταμένες ενοποιήσεις ταμείων μετά το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τις ενοποιήσεις των ταμείων είναι η πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας και η μείωση του διοικητικού κόστους αλλά, ακόμη πιο σημαντικό, η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των υγιών ταμείων προκειμένου να υποστηριχθούν τα βαθιά ελλειμματικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ ή ο ΟΓΑ, καθώς και η δημιουργία νέου κοινού αποθεματικού, μέσα από την επιμέρους ενοποίηση των επιμέρους αποθεματικών. |
|