Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


"Το φάρμακο δεν προσφέρεται για λαϊκισμό"

24/2/2014 10:26:53 πμ
Απάντηση των φαρμακοποιών στις δηλώσεις της Ζ. Μακρή για την ευθύνη των φαρμακοποιών στην έλλειψη εμβολίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Και ενώ η αγορά έχει στεγνώσει κυριολεκτικά από την έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή διέψευσε κατηγορηματικά το γεγονός αυτό υποστηρίζοντας πως τα φαρμακεία δεν τα διαθέτουν γιατί... έχουν χαμηλό κέρδος και άρα είναι ασύμφορα για τον φαρμακοποιό!
Η κ. Μακρή ερωτώμενη σχετικά από τον δημοσιογράφο 'Ακη Παυλόπουλο στο ραδιόφωνο του Real FM για τις ελλείψεις εμβολίων στην αγορά είπε συγκεκριμένα:
"Εμβόλια υπάρχουν, αλλά τα φαρμακεία δεν τα προμηθεύονται γιατί έχουν πολύ μικρό κόστος και δεν έχουν κέρδος, υπάρχει εγκύκλιος -την οποία υπέγραψα η ίδια- σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν δωρεάν"!
Σημειώνεται ότι όντως η κυρία Μακρή υπέγραψε εγκύκλιο για εφοδιασμό όμως αντι-ιικών φαρμάκων και όχι αντιγριπικών εμβολίων, κάτι εντελώς διαφορετικό αφού τα μεν αντι-ιικά είναι για αντιμετώπιση της γρίπης τα δε εμβόλια είναι για την πρόληψή της, κάτι το οποίο όφειλε η υφυπουργός Υγείας σαφώς να γνωρίζει.

Αντίδραση φαρμακοποιών

 

"Ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν προσφέρεται για να καλύπτετε τις δικές σας παραλείψεις" έσπευσε να απαντήσει από την πλευρά των φαρμακοποιών η Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία.

Στην επιστολή τους προς την υφυπουργό αναφέρουν –μεταξύ άλλων– τα εξής: "Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζετε ότι ΟΛΑ τα εμβόλια που διατέθηκαν μέχρι σήμερα στους Έλληνες πολίτες δεν χορηγήθηκαν από άλλα κανάλια διανομής, όπως ίσως θα επιθυμούσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Χατζηδάκης, αλλά από τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι κατ? εσάς δεν τα... προμηθεύονται!!! […]
Πράγματι έχετε εκδώσει από το Υπουργείο Υγείας σχετική εγκύκλιο, αλλά για τα αντι-ιικά φάρμακα και όχι για τα εμβόλια που η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια. Τα μεν αντι-ιικά είναι φάρμακα για αντιμετώπιση της γρίπης όταν κάποιος νοσήσει, τα δε εμβόλια είναι για την πρόληψή της, κάτι το οποίο οφείλατε σαν υφυπουργός Υγείας σαφώς να γνωρίζετε. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζατε ότι σύμφωνα με το νόμο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε περίπτωση ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων, πολύ δε περισσότερο εμβολίων ή άλλων αναντικατάστατων φαρμάκων,
το Υπουργείο Υγείας ΟΦΕΙΛΕΙ να δίνει εντολή στον ΕΟΦ για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών με έκτακτες εισαγωγές από το θυγατρικό του Ι.Φ.Ε.Τ. (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας)."

Στην επιστολή τους καταλήγουν: "Καλό λοιπόν θα ήταν την επόμενη φορά που θα ασχοληθείτε με οποιοδήποτε θέμα αφορά τα φάρμακα ή τη Δημόσια Υγεία να απευθύνεστε σε αυτούς που γνωρίζουν το αντικείμενο ώστε ούτε να αδικείτε ούτε να εκτίθεστε.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το φάρμακο δεν προσφέρεται για λαϊκισμό ούτε ο κλάδος των φαρμακοποιών για να καλύπτετε δικές σας παραλείψεις."


Την επιστολή υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Λουράντος, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, Ηλίας Χαλιγιάννης

 


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση