Νέα ανώδυνη, αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπους από επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχει και μια Ελληνίδα, η Ιωάννα Σκούντζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Έμορι.
Πρόκειται για ένα επίθεμα (τσιρότο) που διαθέτει 100 στερεές, υδατοδιαλυτές μικροσκοπικές βελόνες, από τις οποίες απελευθερώνεται η φαρμακευτική ουσία. Οι βελόνες, μετά την απελευθέρωση της ουσίας, αυτοδιαλύονται και το τσιρότο μπορεί να πεταχθεί.
Το επίθεμα, στην πρώτη του κλινική δοκιμή σε 100 υγιή άτομα ηλικίας 18-49 ετών, έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει –χωρίς σοβαρές παρενέργειες– μια εξίσου ισχυρή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αντισωμάτων) με το παραδοσιακό εμβόλιο στην περίπτωση της γρίπης.
Το κυριότερο πλεονέκτημα που προσφέρει το επίθεμα είναι η αποφυγή των ενέσεων που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες από τον εμβολιασμό. Σημειωτέον ότι πάνω από το 70% των συμμετεχόντων στη δοκιμή δήλωσαν ότι προτιμούν το τσιρότο από τα τρυπήματα.
Επιπλέον πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι τα επιθέματα -που έχουν μέγεθος μικρού κέρματος- μπορούν να σταλούν ακόμη και ταχυδρομικά, όπου υπάρχει ανάγκη και οι χρήστες να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού.
Παράλληλα το εμβόλιο παραμένει δραστικό επί τουλάχιστον ένα έτος μέσα στο τσιρότο χωρίς την ανάγκη διατήρησης στο ψυγείο. Το κόστος παραγωγής του νέου τσιρότου εμβολιασμού αναμένεται να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα σημερινά εμβόλια.
Πριν από την κυκλοφορία του καινοτόμου προϊόντος, απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, ενώ παράλληλα γίνονται έρευνες, ώστε το επίθεμα να χρησιμοποιηθεί και με εμβόλια άλλων παθήσεων, όπως πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά κτλ.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα δημόσιευσαν την έρευνά τους στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.