Το θέμα του ωραρίου παραμένει ανοικτό, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε και που ήταν αναγκαίο -το ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία (σ.σ. των φαρμακείων)-, όμως δεσμεύσαμε τους Θεσμούς ότι το θέμα δεν έκλεισε και ότι θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα".
Παρόλ' αυτά, κατά τον υπουργό "εισάγονται ρυθμίσεις βελτιωτικές", στο πλαίσιο της δεδομένης απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν εμφανιστεί και για τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακα κατά τη διάρκεια της διημέρευσης-διανυκτέρευσης των φαρμακείων.
Τόνισε επίσης, ότι αυτές οι βελτιωτικές ρυθμίσεις επιτεύχθηκαν "χωρίς να είναι προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση" και μετά από "σκληρή μάχη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο των Θεσμών", οι οποίες περιλαμβάνουν το υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο για όλα τα φαρμακεία, την υποχρεωτική συμμετοχή των διευρυμένων φαρμακείων στις εφημερίες, την υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, τα υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, την απαγόρευση των «εποχικών» φαρμακείων, την απαγόρευση της χρήσης «παραπλανητικών» συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία κλπ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτοί οι κανόνες τέθηκαν "σε ένα τοπίο αρρύθμιστο και ασύδοτο" και θεωρούνται από τον ίδιο "δικλείδες ασφαλείας", οι οποίες "μαζί με άλλες που ήδη έχουν τεθεί στο ιδιοκτησιακό και στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου".
Τι έχει αλλάξει από το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου
Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Ξανθός, μετά από τις θέσεις των φορέων που ακούστηκαν στη Βουλή και συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχει προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις του αρχικού πολυνομοσχεδίου που αφορούν το ωράριο των φαρμακείων.
Όπως κατέθεσε ο ίδιος, η πιο σημαντική αλλαγή αφορά το άρθρο 257, στο οποίο αλλάζει η ώρα έναρξης της διανυκτέρευσης και από 20.00, που ήταν στην αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, γίνεται 21.00.
Επιπλέον, ο κ. Ξανθός έχει επισημάνει ότι "εξαιρείται ρητά η Κυριακή από τη δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου, με στόχο να βάλει κανόνες σε ένα πλαίσιο πλήρους απελευθέρωσης,"που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση των πολιτών οποιαδήποτε ώρα σε ένα φαρμακείο που διανυκτερεύει ή διημερεύει".
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών
"Χάος και ταλαιπωρία θα προκαλέσει σε ασθενείς και φαρμακοποιούς η νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ψηφίσθηκε χθες, η οποία απορρυθμίζει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία λειτουργίας των φαρμακείων και η οποία μας βρίσκει αντίθετους", τονίζει λίγες ώρες μετά τη ψήφιση των νέων ρυθμίσεων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.).
Οι
φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν «προσχηματικές» τις δηλώσεις της Κυβέρνησης που
αφήνουν το θέμα του ωραρίου ανοικτό να συζητηθεί αργότερα και επισημαίνουν ότι
οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι οι ακόλουθες:
- Οι ασθενείς να μη γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
- Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς να οδηγηθούν σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία.
- Η ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
- Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.
- Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους, λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα διευρυμένα φαρμακεία.
- Τέλος, θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.