Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το 95% των πολιτών πιστεύει στην ποιότητα των υπηρεσιών στα φαρμακεία

10/6/2015 2:37:30 μμ
Η έρευνα της Alco και τα συμπεράσματα από τη Συνέντευξη Τύπου του Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Συντριπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τη μοναδικότητα του φαρμακείου ως χώρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ανυπολόγιστη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας ALCO το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός βρίσκονται σε πολύ υψηλή θέση στην αξιολόγηση των υπηρεσιών τους από τον κόσμο.

Τα βασικά της ευρήματα της εν λόγω έρευνας είναι:

  • Η πολύ στενή σύνδεση του πολίτη με το φαρμακείο του (δηλαδή το φαρμακείο της γειτονιάς του), αφού το 85% χρησιμοποιεί το ίδιο πάντα φαρμακείο.
  • Η εντυπωσιακά υψηλή (σχεδόν καθολική – 93%) ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί.
  • Η επίσης σχεδόν καθολική (95%) ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης στα φαρμακεία.
  • Το υψηλό επιστημονικό κύρος των φαρμακοποιών (εμπιστοσύνη στις συμβουλές και υποδείξεις τους), το οποίο οδηγεί τους πολίτες στο να τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες (67%) και πολύ λιγότερο επιχειρηματίες (23%).
  • Η επιθυμία της πλειοψηφίας για σαφές και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

 

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η κυβέρνηση προτείνει την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ.


Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος: «Το θέμα είναι ότι πρόκειται για ΦΑΡΜΑΚΑ, τα οποία μόνο το χέρι του επιστήμονα φαρμακοποιού πρέπει να δίνει. Το θέμα των ΜΗ.Α.ΦΑ. (Μη Αποζημιούμενων Φαρμάκων), που προέκυψε και πάλι μετά την περιβόητη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς, αποτελεί ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης με την τωρινή αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχει σημειολογική σημασία η έντονη αντίδρασή μας, γιατί αποτελεί το πρώτο δείγμα αντίστασης στις ορέξεις των διαφόρων συμφερόντων που συνεχίζουν να επιβουλεύονται τον ρόλο του Φαρμακείου. Η σημερινή 24ωρη απεργία είναι το προειδοποιητικό καμπανάκι προς την Κυβέρνηση αλλά και τους υποστηρικτές της θεωρίας της άκριτης κατανάλωσης και του κέρδους σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού».

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως τα επονομαζόμενα ΜΗΣΥΦΑ είναι ΦΑΡΜΑΚΑ που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία . Για τον λόγο αυτό η ορθή ονομασία τους είναι ΜΗ.Α.ΦΑ. (Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα). Πρόκειται για φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, ορθή χρήση και σε τελική ανάλυση με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένη για κάθε περίπτωση.

Το δήθεν επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, καταρρίπτεται αβίαστα γιατί με 10.800 φαρμακεία στην Ελλάδα (ένα ανά 950 κατοίκους) ποιος δεν έχει προσβασιμότητα; Επιπλέον έχουμε το πυκνότερο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά φαρμακείων στην Ευρώπη απΆ άκρου εις άκρον της Ελληνικής επικράτειας...

Ο άλλος μεγάλος μύθος είναι αυτός του ανταγωνισμού. Πρώτον γιατί οι τιμές πώλησης των ΜΗ.Α.ΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πιο κάτω πίνακας είναι χαρακτηριστικός.


Σύγκριση τιμών Ελλάδας – Ιταλίας:

  1. Voltaren gel 100gr

 4,98

 11,90

  1. Aspirin 500mg 20 tabl

 1,81

 4,80

  1. Fenistil gel

 4,41

 7,90

 


Επιπλέον όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.Α.ΦΑ, τα αποτελέσματα διεθνώς είναι αρνητικά. Η απορρύθμιση δεν λειτούργησε μέσω του ανταγωνισμού, όπως αναμενόταν. Απεναντίας και λόγω της εμφάνισης ολιγοπωλιακών φαινομένων που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, υπήρξε αύξηση της λιανικής τιμής τους. Εξάλλου διεθνής Μελέτη που δημοσίευσε ο Π.Ο.Υ. καταγράφει τα γεγονότα αυτά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗ.Α.ΦΑ. δεν έχει αποδεχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους».


Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι προτείνοντες αδιαφόρησαν για την επιστημονική και κοινωνική αξία του φαρμάκου και το χαρακτήρισαν σαν ένα απλό καταναλωτικό αγαθό, ευελπιστώντας ότι μέσω της διαφήμισης θα πέσουν οι τιμές. «Ποιος όμως θα αναλάβει την ευθύνη της παραπλανητικής διαφήμισης που θα ωθήσει τους καταναλωτές στην υπέρμετρη κατανάλωση η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία;. Το ερώτημα αυτό ας προβληματίσει τους «εγκεφάλους» της πρότασης» είπε ο κ. Λουράντος. Μόνον ο φαρμακοποιός με την επιστημονικότητά του μπορεί να αποτρέψει αυτό. Το φάρμακο πρέπει να διατίθεται από το φυσικό του χώρο που είναι το φαρμακείο του αδειούχου φαρμακοποιού. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων που δεν έχουν καμιά σχέση με τον χώρο της υγείας. Το αποτέλεσμα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους γιατί οι «εκπτώσεις» θα έλθουν μετά από μεγάλες αυξήσεις τιμών. Ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία θα επιβαρυνθεί από το κόστος νοσηλείας λόγω των παρενεργειών που θα επισυμβούν, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σουηδία.


Το θέμα των ΜΗ.Α.ΦΑ. αποτελεί ένα από τα θέματα στα οποία ο κλάδος των φαρμακοποιών αλλά και των ιατρών εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους. Σειρά άλλων νομοθετημάτων που έχουμε με τις ρητές διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας εκκρεμούν προς επίλυση. Η Δημόσια Υγεία δεν νοσεί απλώς αλλά πνέει τα λοίσθια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε στις προγραμματικές του δηλώσεις για ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία και ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε επισήμως την σαφή του αντίθεση για τη θέσπιση των κανόνων αγοράς στο φάρμακο. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ατυχές να προτρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση την πώληση των ΜΗ.Α.ΦΑ. από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα λιανικής εκτός των φαρμακείων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ