Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 40% των ασθενών με καρκίνο καθυστερεί τη θεραπεία του

4/2/2016 9:31:27 πμ
Απαισιόδοξα τα μηνύματα για τους Έλληνες ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» επισημαίνει πως για την μείωση των κρουσμάτων της νόσου θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, ώστε να είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων.

Δυστυχώς η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι τραγική, οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνει τους 6 με 7 μήνες στον ?γιο Σάββα και ακολουθούν τα άλλα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, όπου θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 70 και δυστυχώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν περάσει την 12ετία. Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση, αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο η ακτινοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους.

Χάρις στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, ο καρκίνος σήμερα έχει μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση που ταλαιπωρεί μεν τους ασθενείς, αλλά όχι τόσο έντονα όπως παλαιότερα.

Από μια μελέτη που έκανε ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι» Αθηνών σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποδεικνύεται, ότι το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού, ενώ και η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης δυσχεραίνουν τη συνέχιση της θεραπείας,  το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Αυτό έχεις ως συνέπεια το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει μια δόση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.


Μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στη στήριξη ασθενών με καρκίνο και τις δύο κύριες εκστρατείες «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» (www.dikaiomamou.anticancerath.gr ) και «ΤΡΟΦΟΣ» (www.trophos.gr) ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» ανοίγει καθημερινά το δρόμο της ενημέρωσης και διεκδίκησης για χιλιάδες ασθενείς.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η αλλαγή της καθιερωμένης αντίληψης ότι ο καρκίνος καταβάλλει, όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή. Η 12χρονη δράση του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» δικαιώνει το όραμα για μια κουλτούρα ανθρωποκεντρική, μακριά από μιζέρια και σκοταδισμό, με επίκεντρο τον ασθενή, το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Στις μέρες που διανύουμε, το έργο του Συλλόγου καλείται να ικανοποιήσει καίρια ζητήματα ζωτικής ουσίας για τον άνθρωπο και ασθενή, όπως είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματά του σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η ενίσχυση της πρόληψης για την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας, η δυναμική διεκδίκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων στην ασφάλιση και στην καθημερινή ποιότητα ζωής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6468 222 / 210 6447 002

Fax: 210 6468 221 e-mail: info@anticancerath.gr site: www.anticancerath.gr (με πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους) https://www.facebook.com/groups/skkephi/
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics