Η λογική της οριζόντιας αντιμετώπισης των δαπανών υγείας αποδείχθηκε λανθασμένη και καταστροφική, κατά τον Π.Φ.Σ. «Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0%, π.χ. στη Μάλτα ή στη Σουηδία, μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στη δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων», τονίζει ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λουράντος με αφορμή τις φήμες για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα αναθεωρήσει και τις τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη, εκτιμά ο Π.Φ.Σ. Και εξηγεί: Η φαρμακευτική δαπάνη, που παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα πολύ κάτω του κοινωνικώς αποδεκτού ορίου, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και αυτό διότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ωστόσο μια αύξηση στο ΦΠΑ των φαρμάκων προφανώς δεν θα πλήξει μόνο τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τους ασφαλισμένους. Όπως επισημαίνει ο Π.Φ.Σ.: "σε μια
χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, η οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των
φαρμάκων σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους
ασθενείς."