Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι γίνεται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς

11/3/2015 11:50:15 πμ
Ο Κ. Θεοδοσιάδης μιλά για πλήρες σκοτάδι και ο Α. Σοφιανόπουλος απαντά με στοιχεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Για «πλήρες σκοτάδι» στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο ο Κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Οι οφειλές του 2011 και 2012 παραμένουν με «θεοσκότεινη προοπτική», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης εξηγώντας ότι: «με πολύ μεγάλο κόπο, δεκάδες συναντήσεις, πιέσεις κλπ., εξασφαλίσθηκε το καλοκαίρι του 2014 από το τότε Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. ένα κονδύλιο 340.000.000 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στον ΕΟΠΥΥ για να διατεθεί αποκλειστικά για τα χρέη αυτής της περιόδου. Ένα μέρος του κονδυλίου αυτού απορροφήθηκε και εξοφλήθηκαν κάποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.Δυστυχώς όλο το κονδύλιο δεν απορροφήθηκε γιΆ αυτό έμειναν απλήρωτες υποχρεώσεις.

Τονίσαμε έγκαιρα στο νέο προεδρείο του Π.Φ.Σ. ότι εάν τα χρήματα δεν απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2014 υπάρχει κίνδυνος, αν όχι βεβαιότητα, ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και... τέλος.
Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν. Και όχι μόνο αυτό. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε νομικό κενό και δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε θέμα και ούτε να σπεκουλάρουμε επΆ αυτού, δεχόμενοι σιωπηρά το κούρεμα του 3,5% και για τα χρέη του 2012, προκειμένου να μην αποτελέσει η αντιδικία επί του 3,5% λόγω καθυστέρησης των πληρωμών.»

 


Ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος έσπευσε να απαντήσει στην παρέμβαση αυτή του Κ. Θεοδοσιάδη δίνοντας στοιχεία για την πορεία των πληρωμών:

 


Αναλυτικά ο κ. Σοφιανόπουλος γράφει:

 

  1. Η ενημέρωση που έχουμε για ληξιπρόθεσμα χρέη του 2011 αφορά μόνο σε μεμονωμένους συλλόγους επαρχίας που με ευθύνη των τοπικών ΠΕΔΥ έχουν μείνει απλήρωτα μικρά τμήματα ΔΕΗ. Για το 2012 υπάρχουν οι εκκρεμότητες του ταμείου Δικηγόρων Αθηνών, 3 μήνες Εμπορικής Τράπεζας, 4 μήνες κατάθεση ΤΣΜΕΔΕ και ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ που αφορούν μόνο τους συλλόγους Πειραιά και Αττικής.
  2. Όλες οι παραπάνω συνταγές, με προσπάθειες κυρίως του μέλους της παράταξής σας κ. Βαλτά, συνεπικουρούμενου όπου χρειάστηκε από εμένα προσωπικά, τον πρόεδρο και τον κ. Δαγρέ, βρίσκονται στην ΚΜΕΣ εκκαθαρισμένες, έτοιμες προς πληρωμή, αφού καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να φύγουν από τα επιμέρους ταμεία όπου λίμναζαν.
  3. Κατά πληροφόρηση μας, είστε σε άμεση, διαρκή και πλήρη επικοινωνία με μέλος της παράταξής σας, τον κ. Βαλτά, ο οποίος χειρίζεται εκ μέρους του διαπαραταξιακού προεδρείου το όλο ζήτημα. Ο ίδιος πάλι σας έχει ενημερώσει ότι η πληρωμή για το μήνα Μάρτιο, των συνταγών Δεκέμβρη του ΕΟΠΥΥ, προχωρεί κανονικά.
  4. Σας υπενθυμίζω για πολλοστή φορά ότι, επίσης για πολλοστή φορά, κονδύλια αποπληρωμής χρεών έχουν επιστρέψει στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Προφανώς, λόγω του μεγάλου όγκου τηλεφωνημάτων που δέχεστε, σας διαφεύγει ότι επί δύο συναπτά έτη προεδρίας Αμπατζόγλου και δικής σας, στο πρώην μονοπαραταξιακό προεδρείο σας, διαβεβαιωνόμασταν σε αλλεπάλληλες συνελεύσεις ότι τα χρέη πληρώνονται, χωρίς να πληρωθούν ποτέ. Αντιθέτως, το νέο διαπαραταξιακό προεδρείο, σε πολύ μικρό διάστημα, έχει εξοφλήσει το 80% του συνόλου των χρεών 2011-12.
  5. Όσον αφορά στο ζήτημα του κουρέματος για τα χρέη του 2012 σας υπενθυμίζω ότι δεν γνωρίζατε καν ότι υπάρχει ο νόμος που προβλέπει αόριστο μεν, αλλά κούρεμα, παρότι βρισκόσασταν στην υπεύθυνη θέση του ΅πηδαλίουΆ του Π.Φ.Σ. επί ένα χρόνο. Και σας υπενθυμίζω επίσης ότι το δίλημμα της αποδοχής του κουρέματος με συγκεκριμένο ποσοστό 3,5% και για τα χρέη του 2012, το έθεσε στο Δ.Σ. μετά από ενημέρωση ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. και μέλος της παράταξής σας κ. Βαλτάς, εξηγώντας αναλυτικά και ορθά ότι αν πηγαίναμε σε διαπραγμάτευση για το ποσοστό του κουρέματος, αφενός κινδυνεύαμε να βρεθούμε με κούρεμα της τάξης του 5% ή και του 6%, αφετέρου θα χανόταν πολύτιμος χρόνος και θα κινδυνεύαμε να χάσουμε το σύνολο του ποσού των χρεών ως επιστροφή στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε τότε στο Δ.Σ., τα 5 από τα 7 μέλη της παράταξής σας ψήφισαν υπέρ του κουρέματος 3,5%, όπως και τα υπόλοιπα 8 μέλη του Δ.Σ. Σας τονίστηκε δε ότι εσείς ως σύλλογος, όπως και ο κ. Παπαθανάσης έχετε το δικαίωμα να μην αποδεχτείτε το κούρεμα και να διεκδικήσετε ολόκληρο το ποσό ακούρευτο, χωρίς όμως τη δυνατότητα της άμεσης πληρωμής.»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση