Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι είπαν οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ για τις ανεκτέλεστες συνταγές σε φαρμακείο της Ρόδου

26/9/2016 10:11:10 πμ
Διαφορετικά πορίσματα από δύο διαφορετικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Κλιμάκιο ελέγχου επιθεωρητών του ΕΟΠΥΥ επιλήφθηκε έρευνας, που προκάλεσε η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά την κατάσχεση σημαντικού αριθμού ανεκτέλεστων συνταγών σε φαρμακείο του νησιού.


Ο έλεγχος διενεργήθηκε την Πέμπτη, σε φαρμακείο στην δυτική πλευρά του νησιού, ελέγχθηκαν οι συνταγές επιτόπου και κατ’οίκον στους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα έγινε έλεγχος και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Οι επιθεωρητές συνέταξαν πρωτόκολλο ελέγχου στο οποίο αναφέρεται ότι δεν προέκυψε κάτι το επιλήψιμο.
Ο φαρμακοποιός, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας διέψευσε από την πρώτη στιγμή τις διαπιστώσεις επιτελών της Διεύθυνσης Υγείας.


Δύο επιθεωρητές – ελεγκτές της Διεύθυνσης Υγείας, είχαν επιληφθεί συγκεκριμένα καταγγελίας ενός φαρμακοποιού σύμφωνα με την οποία φαρμακείο στην δυτική πλευρά του νησιού λειτουργεί χωρίς την παρουσία του επιστημονικά υπεύθυνου φαρμακοποιού.
Οι επιθεωρητές μετέβησαν στο φαρμακείο και διενήργησαν έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι υπήρχαν ανεκτέλεστες και εφυλάσσοντο συνταγές για την χορήγηση φαρμάκων.


Ο φαρμακοποιός διέψευσε τους ισχυρισμούς τους σύμφωνα με τους οποίους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 2.000 συνταγές, τονίζοντας δια της πληρεξούσιας δικηγόρου του κ. Μαρίας – Ελίζας Θεοδώρου, ότι ο αριθμός των συνταγών που βρέθηκαν δεν υπερβαίνει τις 150 και ότι αφορούν επαναλαμβανόμενη τρίμηνη συνταγογράφηση ασφαλισμένων, προχωρημένης ηλικίας, που ο φαρμακοποιός επέλεξε να εξυπηρετεί.


Ο φαρμακοποιός έχει ήδη απευθύνει εξώδικη διαμαρτυρία στην Διεύθυνση Υγείας και η δικηγόρος του ενημέρωσε σχετικά και την Εισαγγελία Υπηρεσίας προκειμένου να διατάξει να της χορηγηθούν έγγραφα σχετιζόμενα με την έρευνα που διενεργήθηκε.
Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι ο έλεγχος στο φαρμακείο διενεργήθηκε αναρμοδίως και παρανόμως από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας οι οποίοι, όπως διατείνεται, δεν είχαν δικαίωμα να κατασχέσουν συνταγές.


Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι ο έλεγχος όφειλε να περιοριστεί στην παρουσία του ή μη στο φαρμακείο και στις συνθήκες υγιεινής αυτού, κι ότι κακώς ελέγχθησαν συνταγές.


Θεωρεί μάλιστα σκόπιμες τις διαρροές περί κατασχέσεως τόσο μεγάλου αριθμού συνταγών, τονίζοντας ότι αυτές που βρέθηκαν αφορούν συγκεκριμένους ασθενείς μεγάλης ηλικίας που λαμβάνουν τα ίδια φάρμακα για χρόνιες παθήσεις τους.


-Στο μεταξύ έχει στην κυριολεξία «παγώσει» από τον Μάρτιο του 2015 η κατεπείγουσα έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου γύρω από τη δράση σπείρας, που ελυμαίνετο τον ΕΟΠΥΥ με συνταγογραφήσεις ακριβών επιθεμάτων για κατακλίσεις σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο και πιθανότατα και στο υπόλοιπο νησί.


Για το ίδιο θέμα είχε παραγγελθεί η διενέργεια ταυτόχρονου ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας και την Γενική Επιθεωρήτρια ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε κλιμάκιο επιθεωρητών Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, παρότι έχουν διενεργηθεί ανάλογοι έλεγχοι σε ολόκληρη την χώρα και έχουν συνταχθεί πορίσματα.


Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση