Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τη ''γλίτωσαν'' προς ώρας οι φαρμακοποιοί

15/8/2015 8:04:52 πμ
Τα φαρμακεία παραμένουν στα χέρια τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Βαθιά ανάσα παίρνουν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι κατάφεραν να παραμείνει το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων στα χέρια τους.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κων/ντίνο Λουράντο θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο υγείας.

«Πρόκειται για κάτι το ακατόρθωτο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αχαίας, κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ο οποίος προσθέτει, ότι «μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος εκ των συμπεριλαμβανομένων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο οποίος γλύτωσε τον πέλεκυ της άμεσης νομοθέτησης.

Να σημειωθεί, ότι η εναλλακτική πρόταση η οποία κατατέθηκε από την πλευρά του προεδρείου του ΠΦΣ, αφορά στο περίφημο ιδιοκτησιακό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο διατηρεί το 51% στον φαρμακοποιό, πρόταση με την οποία συμφωνούν και οι δανειστές, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ.Λουράντος.

«Ο κλάδος πρέπει να γνωρίζει», σχολιάζει ο κ. Σοφιανόπουλος, ότι «η παράταση αυτή επετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο οποίος μόνος του επί 20 ώρες  στη βουλή και στα υπουργεία, έκανε απίστευτο αγώνα προκειμένου να γλυτώσουμε το νομοθέτημα το οποίο υπήρχε έτοιμο στην αιτιολογική έκθεση που βρισκόταν στο ηλεκτρονικό αρχείο της βουλής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αυτή έκθεση, το πτυχίο της φαρμακευτικής δεν αποτελούσε προϋπόθεση ιδιοκτησίας φαρμακείου, παρά μόνο υπαλληλική σχέση μεταξύ φαρμακοποιού και επιχειρηματία ιδιοκτήτη. Με τη ρύθμιση αυτή, αν γινόταν πράξη, προβλεπόταν και απελευθέρωση χορήγησης μη συνταγογραφούμενων από οποιονδήποτε μη φαρμακοποιό, άνοιγε άμεσα θέμα σταθερής λιανικής τιμής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ προκρινόταν ρητώς η δημιουργία φαρμακείων αλυσίδων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση