Νέα σελίδα γράφτηκε στην ενδοκυβερνητική διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Υγείας για το θέμα της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) σε σούπερ μάρκετ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα«για να προστατεύσει την προσωπικότητά του από σχόλια ανεξαρτήτως της ρύθμισης που θα επιλεγεί» μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους φαρμακοποιούς για το θέμα αλλά και τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη ότι την ευθύνη και των ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να την έχουν οι φαρμακοποιοί.
Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των ΜΥΣΥΦΑ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.
Στο ερώτημα, γιατί αναμένεται να πέσουν οι τιμές, στο σημείωμα αναφέρεται ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιμής και των σημείων διάθεσης αναμένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απελευθέρωση των τιμών, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη:
- Θα εξυπηρετείται καλύτερα ο Έλληνας καταναλωτής, που μπορεί να βρει πολύ ευκολότερα το προϊόν που επιθυμεί.
- Σε καθεστώς ελεύθερων τιμών, δημιουργείται ο απαραίτητος ανταγωνισμός, που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.
- -Στην Ιταλία, στον ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%
-
Στη Δανία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%-15% μετά την απελευθέρωση.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφορές τιμής ανάμεσα σε εναλλακτικά σημεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.
ΠΗΓΗ· ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ