Σύντομα θα έρθει το τέλος στις επώδυνες ενέσεις ινσουλίνης, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Niagara της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια τεχνολογία ονόματι χολιστοσομία με την οποία κατάφεραν και κάλυψαν ένα χάπι με λίπος.
Το λίπος στην προκειμένη περίπτωση προστατεύει την ινσουλίνη από τα οξέα του στομάχου καταφέρνοντας να περάσει στο έντερο χωρίς φθορές και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος.
Κάθε χρόνο 3,7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από τον διαβήτη ενώ 420 εκατ. είναι το σύνολο των ασθενών σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η ζωή του διαβατικού εξαρτάται από τις επώδυνες ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά. Οι επιστήμονες σκοπεύοντας να τους απαλλάξουν από αυτή τη διαδικασία χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά κυστίδια από μόρια λιπιδίων με σκοπό να μεταφέρουν την ινσουλίνη.
Η επικεφαλής καθηγήτρια Mary McCourt δήλωσε: «Η χολιστοσομία κάνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πρωτεΐνες όπως η ινσουλίνη δεν ταιριάζουν με το οξύ περιβάλλον του στομάχου. Όταν τα μικρά σωματίδια της χολιστοσομίας πλησιάσουν τα έντερα, ο οργανισμός τα αναγνωρίζει σαν κάτι, το οποίο πρέπει να απορροφήσει».
Μόλις το χάπι περάσει στην κυκλοφορία γίνεται διάσπαση από τα κύτταρα και απελευθερώνεται η ινσουλίνη.
Οι έρευνες συνεχίζουν σε πειραματόζωα και αν όλα πάνε καλά σύντομα θα γίνουν και οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.