Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
TEMPORARY

Ταξιδεύοντας με τους φαρμακευτικούς συλλόγους

18/7/2011
Οδοιπορικό στο νομό Ρεθύμνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο νομός του Ρεθύμνου βρίσκεται ανάμεσα στα Χανιά και στο Ηράκλειο, και βρέχεται στα βόρεια από το Κρητικό και στα νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Η πρωτεύουσά του, η γραφική πόλη του Ρεθύμνου, αρχικά κτισμένη στο ακρωτήρι της βόρειας ακτής, αναπτύχθηκε αργότερα παράλληλα με την εκπληκτική βόρεια αμμώδη παραλία μήκους 13 χιλιομέτρων. Πληθώρα μορφολογικών εναλλαγών κοσμούν το ορεινό τοπίο του νομού: εντυπωσιακά φαράγγια, πολυάριθμα σπήλαια, κατάφυτες κοιλάδες, μικρά ποτάμια. Ας πάρουμε μια γεύση από τη γοητευτική φύση, την πλούσια ιστορία αλλά και το ζωντανό παρόν του νομού.

Στο άγριο τοπίο της ενδοχώρας του Ρεθύμνου κυριαρχούν τα όρη και οι οροσειρές: ανατολικά ο μεγαλοπρεπής Ψηλορείτης, η Ίδη των αρχαίων με το ιερό Σπήλαιο του Δία, νοτιοδυτικά η οροσειρά του Κέδρους, που μαζί με τον Ψηλορείτη οριοθετούν την πανέμορφη κοιλάδα του Αμαρίου, στο βορειοανατολικό άκρο ο Κουλούκουνας ή Ταλαία Όρη, νότια της πόλης του Ρεθύμνου ο Βρύσινας και νοτιοδυτικά ο Κρυονερίτης. Λίγες πεδινές εκτάσεις απλώνονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, και κυρίως κατά μήκος της βόρειας ακτής. Εκεί, όπως και στα νότια, έχουν σχηματιστεί θαυμάσιες και πολυάριθμες αμμουδερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Το «εύκρατο μεσογειακό» κλίμα με τα ζεστά καλοκαίρια και τις πλούσιες βροχοπτώσεις εξασφαλίζει ιδανικές θερμοκρασίες από 14°C το χειμώνα έως 29°C το καλοκαίρι. Σποραδικά το ήπιο κλίμα αναστατώνουν άγριοι βοριάδες και ζεστοί, νωχελικοί νοτιάδες, κυρίως κατά τη μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη.

Ο τόπος αυτός δεν έπαψε να κατοικείται ούτε στιγμή. Νεολιθικές εγκαταστάσεις, μινωικοί οικισμοί και ιερά, κλασικές και ρωμαϊκές πόλεις συνθέτουν αδιάλειπτα το πάζλ του προϊστορικού και αρχαίου κόσμου. Το ανακτορικό συγκρότημα στο Μοναστηράκι Αμαρίου, το υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων, η Ελεύθερνα, η Σίβρυτος, η Λάππα, το Σταυρωμένο είναι μόνο λίγα από τα σημεία που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Όσον αφορά την εποχή του χριστιανισμού, οι θαυμάσιες παλαιοχριστιανικές βασιλικές εντυπωσιάζουν με την διακόσμησή τους. Στον Πάνορμο, την Ελεύθερνα, το Βυζάρι, τα Γουλεδιανά και το Θρόνος έχουν αποκαλυφθεί οι μεγαλοπρεπέστερες από ένα σύνολο 18 εκκλησιών. Στην εποχή του Βυζαντίου η ρεθεμνιώτικη ύπαιθρος κοσμείται με μοναστήρια και υπέροχες μονόχωρες ή σταυροειδείς με τρούλο τοιχογραφημένες εκκλησίες.

Η ενετοκρατία, που ακολουθεί, έμελε να σφραγίσει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της πόλης και της ενδοχώρας, δίνοντας ταυτόχρονα ανεπανάληπτη ώθηση στην πνευματική παραγωγή του τόπου. Την ακμή της αναγέννησης διέκοψε η τουρκική κατάκτηση, επιβάλλοντας τα δικά της μουσουλμανικά στοιχεία και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής όψης του Ρεθύμνου. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866 αποτέλεσε ιστορική αφετηρία μιας σειράς γεγονότων που οδήγησαν στην μετεξέλιξη του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, στη μορφή που είναι σήμερα, δηλαδή σε μια περιοχή της Ελλάδας σύγχρονη, αλλά που παράλληλα κουβαλά στις πλάτες της βαριά την ιστορική κληρονομιά του παρελθόντος, κληρονομιά που είναι αποτυπωμένη σε κάθε σημείο και γωνιά της.

Επιγραφές και νομίσματα με θαλασσινά σύμβολα, συγγραφείς και αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης με το όνομα Ρίθυμνα. Η θέση της μάλλον βρίσκεται όπου και το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτζας, το οποίο ξεκίνησε να κτίζεται το 1573, μαζί με όλα τα άλλα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια που αναγνωρίζει κανείς εύκολα περιδιαβαίνοντας την πόλη. Το 1646 οι Τούρκοι πολιόρκησαν το Ρέθυμνο, το οποίο και κατέλαβαν, οπότε και αυτοί με την σειρά τους εμπλούτισαν με τα δικά τους αρχιτεκτονικά στοιχεία την πόλη και ενίσχυσαν την παρουσία τους με τζαμιά και μιναρέδες. Στα αλλοτινά στενάκια του βενετσιάνικου ιστού της πόλης του Ρεθύμνου ξεπρόβαλαν τώρα τα σαχνισιά και τα κιόσκια που προστέθηκαν στις όψεις των κτιρίων. Το βενετσιάνικο λιμανάκι, η Λότζια (όπου συναθροίζονταν οι ευγενείς Βενετοί), η κρήνη Ριμόντι, αλλά και ο πύργος του ρολογιού (που δυστυχώς δεν υπάρχει πια), ήταν η ψυχή της βενετσιάνικης πόλης. Μέσα στο κάστρο (Φορτέτζα) σώζονται και έχουν συντηρηθεί μέρος της κατοικίας του ρέκτορα, η κατοικία των συμβούλων, το επισκοπικό μέγαρο, πυριτιδαποθήκες, αποθήκες, στρατώνες, καθώς και το τέμενος του Σουλτάν Ιμπραήμ με τον εντυπωσιακό τρούλο στη θέση του καθεδρικού ναού των Βενετών. Μέσα στο φρούριο έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια ένα κομψό θέατρο, όπου φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του αναγεννησιακού φεστιβάλ του καλοκαιριού. Τα εντυπωσιακά θυρώματα τα συναντά κανείς παντού περιδιαβαίνοντας την παλιά πόλη. Η Μικρή Παναγία (Αγία Μαγδαληνή του Τάγματος των Δομινικανών), το Τζαμί Νερατζέ (παλαιότερα Εκκλησία Santa Maria και μοναστήρι αυγουστιανών και τώρα το ωδείο Ρεθύμνου), η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου (σήμερα χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων), η Μεγάλη Πόρτα με τα απομεινάρια του τείχους της παλιάς πόλης, το Τέμενος του Μασταμπά, όπου στεγάζεται το παλαιοντολογικό μουσείο, το εντυπωσιακό καμπαναριό της Μεγάλης Παναγίας, αλλά και άλλα απομεινάρια του έντονου ιστορικού παρελθόντος αυτού του τόπου κινδυνεύουν κάθε φορά να διαφύγουν της προσοχής του επισκέπτη, λόγω του θορύβου και της ζωντάνιας μιας πολύβουης πόλης που σφύζει από ζωή, ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες.
Την ενδοχώρα του Ρεθύμνου κοσμούν γενναιόδωρα μοναδικές περιοχές φυσικού κάλλους, μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησίες. Ο νομός παρέχει άφθονες δυνατότητες να οδηγηθεί κανείς μέσα από καταπληκτικές διαδρομές στους ενδιαφέροντες διατηρητέους και παραδοσιακούς οικισμούς.

Βενετσιάνικα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εκπλήσσουν θετικά, στο Μαρουλά, το Χρωμοναστήρι, τον Πίκρη, το Μούντρος, το Μονοπάρι, την Αμνάτο, ενώ παραδοσιακά χωριά όπως το Γαράζο, το Σπήλι, τα Ανώγεια, συστήνουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Τα σπήλαια, που φτάνουν τα 850, με σημαντικότερα το Ιδαίον Άντρον, του Μελιδονίου, του Σφενδόνη και του Γερανίου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό, λαογραφικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγια διασχίζουν τα όρη και τις οροσειρές του νομού: τα Κουρταλιώτικο, Κοτσυφού, Μύλλων, Πατσού, Πρασσών, Βεδέρων, Δίδυμα είναι μόνο ορισμένα από αυτά.

Ο επισκέπτης του καλοκαιριού μπορεί να χαρεί τη θάλασσα στις αμμουδερές παραλίες Επισκοπή Ρεθύμνου, Αδελιανός Κάμπος, Πάνορμο, Μπαλί στα βόρεια, αλλά και Αγία Γαλήνη, Πλακιάς, Σούδα, Δαμνόνι, Αμμούδι, Λίμνη Πρέβελη, Τριόπετρα, Άγιος Παύλος, Κεραμέ στο Λιβυκό πέλαγος.

Λάδι, κρασί, σιτάρι, γάλα, τυρί, κρέας, χόρτα, λαχανικά: όλα στην κρητική κουζίνα είναι απλά, σαφή, ανόθευτα, φυσικά.
Η γαστρονομία των κρητικών βασίστηκε στα προϊόντα του τόπου τους. Αυτά εξασφαλίζουν πλήρη διατροφή, που σήμερα έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην καλή υγεία και την μακροζωία. Το μυστικό της κρητικής κουζίνας δεν κρύβεται σε πολυποίκιλες τεχνικές παρασκευής, αλλά στα ίδια τα προϊόντα. Αυτό ισχύει σε όλο το νησί, με μικρές παραλλαγές ανά περιοχή. Παντού καταναλώνονται χόρτα του βουνού, ωμά ως σαλάτα ή βρασμένα με φρέσκο λάδι και χυμό λεμονιού. Τα αιγοπρόβατα εκτός από το περίφημο κρέας εξασφαλίζουν και πλούσια γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυριά, όπως μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα, και το μοναδικό στακοβούτυρο για το παραδοσιακό πιλάφι. Επιπλέον, οι οικογένειες της υπαίθρου εκτρέφουν κότες και κουνέλια για την παραγωγή αυγών και σπιτικού κρέατος. Το νόστιμο μαγείρεμα οφείλεται στο ελαιόλαδο, που καταναλώνεται και ωμό. Με το ντόπιο κρίθινο παξιμάδι και λίγες ελιές αποτελεί συχνά πλήρες γεύμα κάθε Κρητικού. Ο περίφημος κρητικός ντάκος είναι μια απλή αλλά νοστιμότατη σύνθεση ντόπιων και φρέσκων προϊόντων, ενώ και για το επιδόρπιό τους οι Κρητικοί προτιμούν σπιτικά γλυκίσματα, όπως μυζηθροπιτάκια, ξεροτήγανα με μέλι, λυχναράκια και γλυκά του κουταλιού.

Στο Ρέθυμνο μπορεί κανείς, εκτός από τις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του πάμπολλα καταλύματα που θα βρει στην ενδοχώρα, προκειμένου να ζήσει από κοντά και να χαρεί την ομορφιά της υπαίθρου και να περπατήσει στράτες και μονοπάτια, να ανηφορήσει στα βουνά και να αθληθεί. Θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους και να γνωρίσει τη φιλοξενία τους.

Για τους δε εραστές της χλωρίδας υπάρχει ένας παράδεισος άγριας χλωρίδας με 2000 είδη φυτών, εκ των οποίων 160 είναι ενδημικά, τα οποία στολίζουν και αρωματίζουν τη ρεθεμνιώτικη αλλά και όλη την κρητική γη, από τις ακρογιαλιές ως τις ψηλότερες βουνοκορφές.

Κοντά στη θάλασσα η αλμύρα και η υγρασία εκτρέφει το κρινάκι (pancratium maritimum), τα αλμυρίκια (tamarix cretica), και τον κρητικό φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theofrasti). Πιο πάνω, στις πεδινές περιοχές, αρωματικοί θάμνοι της μεσογειακής μακίας και υπέροχα αγριολούλουδα συνθέτουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς: ο σχίνος (pistacia lentiscus), η πικροδάφνη (nerium oleander), η λυγαριά (vitex agnus-cactus), το χαμομήλι (chamomilla recutita), η κοινή παπαρούνα (papaver rhoeas), η μυρτιά (myrtus communis), η μέντα (Mentha cretica), η αλαδανιά (cistus incanus-creticus), ο κρητικός έβενος (ebenus cretica). Ακόμα πιο ψηλά, στις ημιορεινές περιοχές, κυριαρχούν θάμνοι, όπως το πουρνάρι (quercus coccifera), το θυμάρι (thymus capitatus), η κουμαριά (arbutus unedo), τα σπάρτα (spartium junceum), ο στύρακας (styrax officinalis) και αγριολούλουδα σαν το κρητικό κυκλάμινο (cyclamen creticum), την ίριδα (iris unguicularis), τη δρακοντιά (dracunculus vulgaris), την μαχαιρίδα (gladiolis italicus), τις τουλίπες, τα βολβολούλουδα (muscari commusum). Στα ορεινά ευδοκιμεί το κρητικό σφεντάμι (acer sempervirenes), θάμνοι και αγριολούλουδα, όπως οι κίτρινες βιολέτες (eryrimum creticum), ο αγριομενεξές (viola cretica), ο κρόκος (crocus oreocreticus), το άρον (arum idaeun) και πολλά άλλα. Στα φαράγγια ενδημούν σπάνια είδη, όπως ο κρητικός δίκταμος (origanum dictamnus), οι δε άγριες ορχιδέες παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και αποτελούν κοσμήματα της κρητικής χλωρίδας.

Στο Ρέθυμνο διοργανώνεται από το 1987 ανελλιπώς το αναγεννησιακό φεστιβάλ, το οποίο κυρίως φιλοξενείται το καλοκαίρι στο θέατρο Ερωφίλη του κάστρου, το δε χειμώνα ζει στον ρυθμό του καρναβαλιού (του μεγαλύτερου της Κρήτης), μια εκδήλωση που πλαισιώνεται και με άλλες καθ? όλη την περίοδο της αποκριάς. Πάνω από 4.000 μασκαράδες παρελαύνουν στην μεγάλη παρέλαση, τους δε τελευταίους μήνες προετοιμάζονται πυρετωδώς άρματα, στολές και δρώμενα που θα λάβουν χώρα.

Ο επισκέπτης του Ρεθύμνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους χειμερινούς, έχει την ευκαιρία να ζήσει ευχάριστες και ενδιαφέρουσες στιγμές, να φιλοξενηθεί σε καλά ξενοδοχεία με συνολικό δυναμικό 25.000 κλινών, 8.000 από τις οποίες είναι 4 αστέρων, και να βιώσει τη γνήσια φιλοξενία που, σε συνδυασμό με το μαγευτικό περιβάλλον και την πλούσια ενδοχώρα, καθιστούν την επίσκεψη στην περιοχή μια μοναδική εμπειρία.

  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου

To χθες

Τα φαρμακεία στο Ρέθυμνο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν υπήρχαν με την μορφή που είναι τώρα. Δινόταν άδεια ίδρυσης φαρμακείου σε ιατρούς, οι οποίοι εξασκούσαν και το επάγγελμα του φαρμακοποιού μαζί με αυτό του ιατρού. Με τη μορφή αυτή, υπήρξαν στο Ρέθυμνο τα φαρμακεία των ιατρών Ρολόγη, Σπανδάγου και Σαουνάτσου. Μετά το έτος 1908, τα φαρμακεία πέρασαν στους αδειούχους φαρμακοποιούς. Το πρώτο φαρμακείο που άνοιξε με το νέο καθεστώς ήταν αυτό του Ιωάννη Κούνουπα. Μετά αδειοδοτήθηκαν τα φαρμακεία των Νησιανάκη, Βολακάκη και Σταυρίδη.
Οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου συμμετείχαν προ του 1977, οπότε και ιδρύθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, σαν μέλη στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων. Μάλιστα, επί προεδρίας Β. Σπυριδάκη, ο Α. Κούνουπας, υπήρξε αντιπρόεδρος στο χανιώτικο φαρμακευτικό σύλλογο. Μετά το 1977, ο Α. Κούνουπας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο ίδιος δε υπηρέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον κλάδο και από το μετερίζι του μέλους του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

To σήμερα

Σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου αριθμεί 60 μέλη, τα οποία εκλέγουν 9μελές Δ.Σ.
Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία, τα οποία πρόσφατα αποκτήθηκαν, κυρίως από τις συνδρομές των μελών του. Στο χώρο των γραφείων υπάρχει πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός, προκειμένου να διεκπεραιώνονται όλες οι σχετικές υποθέσεις των μελών.
Τη γραμματεία του συλλόγου αυτή τη στιγμή υποστηρίζει μία υπάλληλος και προς το παρόν δεν λειτουργεί διανεμητικός λογαριασμός (είναι όμως στις άμεσες προτεραιότητες του συλλόγου).

Διοικητικό Συμβούλιο Φ.Σ. Ρεθύμνου

Πρόεδρος: Σήφης Σπαντιδάκης
Αντιπρόεδρος: Νίκος Νικολουδάκης
Γραµµατέας: Κώστας Βαρδιάμπασης
Ταµίας: Άντα Πολιουδάκη
Μέλη: Μαρία Φραγκιαδάκη,
Ραμόνα Μπαμπαλιάρη,
Μανώλης Στεφανάκης,
Ευρυδίκη Ψυχαράκη

Δραστηριότητες - Κοινωνική προσφορά

Η συνεργασία των τεσσάρων φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης είναι άψογη, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η διοργάνωση κάθε 2ετία του Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου. Επίσης, στις δράσεις του συλλόγου περιλαμβάνονται διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις ενημέρωσης σε θέματα οργάνωσης φαρμακείου, εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες των συναδέλφων και επιμόρφωσης σε νέα προϊόντα και φάρμακα.

Τα προβλήµατα

Η έντονη αναταραχή την οποία βιώνει ο κλάδος τον τελευταίο καιρό, η οποία οφείλεται στην επίθεση που δέχεται λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και της κυβερνητικής αδυναμίας να κατανοήσει τα αυτονόητα που αφορούν το φαρμακείο, έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα για επίτευξη εξωστρέφειας του συλλόγου. Στις άμεσες όμως προθέσεις του είναι να πάρει πρωτοβουλίες για τη λειτουργία φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης στον δήμο Ρεθύμνης και να ξεκινήσει μια προσπάθεια απόσυρσης-καταστροφής φαρμάκων που ευρίσκονται στα σπίτια, μέσω των φαρμακείων.

Η επαφή με το Σύλλογο

Οι συνάδελφοι που θα επισκεφθούν το νομό μπορούν να απευθύνονται στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου:
Κουντουριώτου 17 (α? όροφος)
τηλ.: 28310 26992
e-mail: fsr@otenet.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η συμφωνία της Walgreens με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Ταξιδεύοντας με τους φαρμακευτικούς συλλόγους
Οδοιπορικό στο νομό Καρδίτσας
Ταξιδεύοντας με τους φαρμακευτικούς συλλόγους
Οδοιπορικό στο νομό Λάρισας
Ταξιδεύοντας με τους φαρμακευτικούς συλλόγους
Οδοιπορικό στο νομό Λασιθίου