Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Τάσεις συγκέντρωσης στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων

27/3/2009
Στοιχεία μελέτης της Hellastat
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με υψηλούς ρυθμούς αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος χονδρικού εμπορίου φαρμάκων, ο οποίος εμφανίζει τάσεις ενίσχυσης της συγκέντρωσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Στην εγχώρια αγορά λειτουργούν 120 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και 27 συνεταιριστικές οργανώσεις φαρμακοποιών. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι κυριότεροι πελάτες των φαρμακαποθηκών είναι τα φαρμακεία, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στα τέλη του 2006, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ σε 9.577, εκ των οποίων τα 3.426 βρίσκονται στην Αττική, αυξημένα κατά 256 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο συνίσταται στην εκτενέστερη γεωγραφική κάλυψη, τον εφοδιασμό της αγοράς με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, την επέκταση των αποθηκών, την ανανέωση των μεταφορικών στόλων και την εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων.

Οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες ανταγωνίζονται άμεσα τους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν τοπικές ενώσεις φαρμακοποιών, κατέχοντας σημαντικά μερίδια αγοράς στις περιορισμένες γεωγραφικά αγορές που εξυπηρετούν. Ορισμένοι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε ομίλους, ιδρύοντας θυγατρικές ενώσεις σε όμορες περιοχές, ώστε να ενδυναμώσουν τη γεωγραφική τους παρουσία εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη κοινών δικτύων διανομής. Ο έντονος ανταγωνισμός στον κλάδο οδηγεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών –με κύριο παράδειγμα τον Όμιλο Alapis- προκειμένου να δημιουργήσουν και να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας.

Το χονδρικό εμπόριο φαρμάκων καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε παραγωγικότητα συγκρινόμενο με άλλες κατηγορίες χονδρικού εμπορίου. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη (Ε.Ε.-22) δραστηριοποιούνται περίπου 673 χονδρέμποροι φαρμάκων, οι οποίοι ελέγχουν ένα δίκτυο 1.458 φαρμακαποθηκών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, ο κλάδος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα τα οποία συνοπτικά αφορούν στα εξής:

- Εξάρτηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες

- Ελλιπής έλεγχος στη διαδικασία αδειοδότησης λειτουργίας φαρμακαποθηκών.

- Έλλειψη σύγχρονων υποδομών και επαγγελματικού management σε ορισμένες επιχειρήσεις

Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Hellastat αναφέρονται τα εξής:

- Διαχρονική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων

- Περαιτέρω συγκέντρωση αλλά και ενίσχυση των συνεργασιών που θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλων ομίλων

- Διαχρονική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω κυρίως δημογραφικών και νοσολογικών παραγόντων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά