Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση, όχι χειραγώγηση

21/6/2018 12:49:06 μμ
Ο υπερβολικός έλεγχος επιδρά στη συναισθηματική τους ανάπτυξη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι γονείς, που ασκούν υπερβολικό έλεγχο στα παιδιά τους, τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν συναισθηματικά και να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.


Σε έρευνά τους, έθεσαν υπό παρακολούθηση 422 παιδιά από διάφορα κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα, για 8 χρόνια, αξιολογώντας -σε ηλικία των δύο, των πέντε και των δέκα ετών- την αλληλεπίδραση με τις μητέρες τους, δεδομένα από τους δασκάλους και αναφορές των ιδίων των παιδιών (όταν ήταν 10 ετών).


Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς έλεγχαν κάθε κίνησή τους όταν ήταν δύο ετών, είχαν πτωχότερη συναισθηματική και συμπεριφορική ρύθμιση στην ηλικία των πέντε ετών.

Σε ηλικία 10 ετών, η συγκεκριμένη γονική τακτική σχετίστηκε επίσης με περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα στο σχολείο, πτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες και λιγότερη ακαδημαϊκή παραγωγικότητα.


Συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά ήταν δύο ετών, ζητήθηκε από τις μητέρες να παίξουν μαζί τους σαν να ήταν στο σπίτι. Τις πολύ αυστηρές ή απαιτητικές μητέρες, που υποδείκνυαν στο παιδί με τι να παίξει, πώς να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι ή πώς να συμμαζέψει μετά το χώρο, τις χαρακτήρισαν με τον όρο «γονέας-ελικόπτερο».


Σε αντίθεση, η καλύτερη συναισθηματική αυτο-ρύθμιση σε ηλικία πέντε ετών είχε συντελέσει σε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε ηλικία δέκα ετών, καθώς και σε καλύτερο έλεγχο της παρόρμησης, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και ακαδημαϊκές επιδόσεις.


Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τη συμπεριφορά τους, αλλά τα παιδιά χρειάζονται ένα γονιό να τα καθοδηγεί και όχι να τα χειραγωγεί.

Όταν οι γονείς ασκούν ασφυκτικό έλεγχο και βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, το παιδί δεν μπορεί να χειριστεί κοινωνικές και συναισθηματικές προκλήσεις, ανακόπτοντας την προσπάθεια ανάπτυξης αυτο-ρυθμιστικών δεξιοτήτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Developmental Psychology".

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χάρη στην genAI και τη μηχανική μάθηση
Προωθείται δυναμικά στα social media από influencers και διασήμους






Σχετικά άρθρα

ΕΕΣ: Υλοποιεί πιστοποιημένα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών εξ αποστάσεως
Τώρα ακόμα και οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να εκπαιδευτούν
ΕΕΣ & ΚΑΕ Ολυμπιακός: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν χαμόγελα σε εκατοντάδες παιδιά
Υλοποιώντας τη δράση «Teddy Bear Toss» στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το έργο του GIVMED
Με στόχο την ίση πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας