Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από έρευνα ετών, αποφάνθηκε ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, άρα δεν είναι πλέον εγκεκριμένα για τέτοια χρήση.
Σημειώνει όμως ότι διατηρούν την ένδειξή τους για τη μείωση των τριγλυκεριδίων (θεραπεία υπερτριγλυκεριδαιμίας), ενώ θεωρούνται ακόμα ασφαλή για χρήση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, η έγκριση για χρήση μετά από καρδιακή προσβολή (σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα) ισχύει από το 2000 σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., σε δόση 1g ημερησίως των λιπαρών οξέων εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Τότε τα διαθέσιμα στοιχεία (ανοικτή μελέτη «GISSI Prevenzione») είχαν δείξει κάποια οφέλη για τη μείωση των σοβαρών προβλημάτων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, αν και τα οφέλη είχαν θεωρηθεί μέτρια.
Τα τωρινά στοιχεία όμως, που έχουν καταστεί διαθέσιμα από τότε (αναδρομικές κλινικές μελέτες, πιο πρόσφατες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και αποτελέσματα μετα-αναλύσεων), δεν επιβεβαίωσαν τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των ουσιών για τη χρήση αυτή.
Παρόλο που δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχέση οφέλους-κινδύνου αυτών των φαρμάκων για την πρόληψη της υποτροπής των καρδιακών παθήσεων ή του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τώρα αρνητική.
Συστάσεις στους ασθενείς
Ο ΕΜΑ συνιστά τώρα στους ασθενείς με ιστορικό καρδιακής προσβολής (έμφραγμα του μυοκαρδίου) να συζητήσουν με τους ειδικούς για εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για την αποφυγή επανεμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.
Ωστόσο οι ασθενείς που λαμβάνουν ωμέγα-3 για τη μείωση των τριγλυκεριδίων, πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με αυτά τα σκευάσματα.
Μετά από αυτή τη γνωμοδότηση της CHMP, αναμένεται η τελική, νομικά δεσμευτική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.