Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής για την υγεία

27/6/2018 12:10:16 μμ
Από ποιες παθήσεις προστατεύουν οι φυτικές πρωτεΐνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η φυτοφαγική διατροφή προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής Nutrition 2018, στη Βοστόνη.

Πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου

Σε μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus, αναλύθηκαν στοιχεία για 6.000 άτομα σε ορίζοντα 13 ετών και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, είχαν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία για περίπου 4.500 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά φυτικές πρωτεΐνες είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνες πλάκες ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών τους, σε σχέση με όσους προτιμούσαν τις ζωικές πρωτεΐνες.

Ασπίδα κατά της καρδιοπάθειας και του διαβήτη

Η φυτοφαγική διατροφή φαίνεται επίσης να μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιοπάθειας και διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Οι φυτοφάγοι εμφανίζουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, λιγότερο κοιλιακό λίπος, χαμηλότερη χοληστερόλη και χαμηλότερο σάκχαρο, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.

Απώλεια βάρους

Σε έρευνα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελετήθηκαν στοιχεία για περισσότερους από 125.000 ανθρώπους σε διάστημα τετραετίας και διαπιστώθηκε ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες (που βασίζονται σε πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.ά.) έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερο σωματικό βάρος, σε σχέση με δίαιτες που περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανητά, γλυκά κ.ά.

Μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Τέλος, ερευνητές με επικεφαλής της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, μελετώντας σχεδόν 3.000 άτομα, διαπίστωσαν ότι η ποιοτική φυτοφαγική διατροφή μειώνει κατά 30% την πρόωρη θνησιμότητα και αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποιότητα της φυτοφαγικής διατροφής είναι πιο σημαντική από ό,τι η ποιότητα της ζωικής διατροφής, καθώς αν κανείς τρώει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας έχει μικρό όφελος ως προς τη θνησιμότητα. Ιδίως για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, η έρευνα δείχνει ότι η φυτοφαγική και παράλληλα ποιοτική διατροφή έχει μεγάλο όφελος.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εκπαίδευση στη χρήση τους είναι καθοριστική, λένε οι ειδικοί






Σχετικά άρθρα

1ο Φεστιβάλ Υγείας για την Οικογένεια από το Infokids.gr
Πρόληψη και προαγωγή της καλής υγείας – Μία ενημερωτική και διαδραστική ημερίδα
Το TBT-S έρχεται να «χτυπήσει» τις διατροφικές διαταραχές στη ρίζα τους
Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποβλέπει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης
Πρόγραμμα MEDforSEA: Προστασία της υδρόβιας ζωής μέσω της βιώσιμης διαχείρισης φαρμάκων
Μια συνεργασία του GIVMED και του Cyclades Preservation Fund