Στο ΦΕΚ 145 Α' - 11/7/2014 ορίστηκαν νέες ρυθμίσεις για τη σύσταση των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων και για τη διαδικασία για νέες άδειες ίδρυσης φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, η οποία θα γίνεται με τρόπο 2 φορές το χρόνο.
Στο άρθρο 30 του πέμπτου κεφαλαίου, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες» ορίζεται ότι οι κενές θέσεις φαρμακείων πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο στις σελίδες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στις ημερομηνίες: 31 Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και 31 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ακολούθως τους μήνες Ιανουάριο και Ιούλιο κάθε έτους, αναρτώνται οι υπάρχουσες θέσεις φαρμακείων.
Επίσης ορίζεται ότι «εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Φεβρουαρίου και Ιουλίου αντίστοιχα θα υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή, με δικαστικό επιμελητή, οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης των εχόντων τα νόμιμα προσόντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1963/1991, όπως τροποποιήθηκε μεταγενεστέρως. Οι υποβληθείσες αιτήσεις θα κρίνονται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μηνών Φεβρουαρίου και Ιουλίου, αντίστοιχα, κάθε έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 1963/1991.»
Επιτρέπεται επιπλέον η επίμαχη εκείνη «λειτουργία υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου σε διαφορετικό και ανεξάρτητο κτήριο», που θα βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια και θα υπόκειται στις ίδιες προδιαγραφές που ορίζονται για τον κύριο χώρο».
Όσο για τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων (άρθρο 31) ορίζεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκροτείται:
- από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου που λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας, ως Πρόεδρο
- από έναν υπάλληλο της αρμόδιας Περιφέρειας, ΠΕ κατηγορίας, που ορίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη
- από τρία (3) μέλη φαρμακοποιούς, που προέρχονται από τους λειτουργούντες στην Περιφέρεια Φαρμακευτικούς Συλλόγους, εφόσον έχουν τα κατά το άρθρο 21 του παρόντος νόμου προσόντα και εκλέγονται με τους αναπληρωματικούς τους, κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή της διοίκησής τους.
Η παραπάνω εκλογή των τριών μελών ενεργείται ως εξής:
Στις περιφέρειες που λειτουργούν περισσότεροι από 4 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, οι 3 σε μεγαλύτερη δύναμη μελών εκλέγουν από 1 μέλος. Στις περιφέρειες που λειτουργούν 3 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι εκλέγεται 1 μέλος από κάθε Σύλλογο. Στις περιφέρειες που λειτουργούν 2 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών εκλέγει 2 μέλη και ο δεύτερος 1 μέλος.
Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής συγκροτούνται δύο (2) Πειθαρχικά Συμβούλια ως εξής:
- Πειθαρχικό Συμβούλιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με δικαιοδοσία στα μέλη του, που λειτουργούν φαρμακείο στις Περιφερειακές Ενότητες: α) Κεντρικού Τομέα Αθηνών, β) Βόρειου Τομέα Αθηνών, γ) Δυτικού Τομέα Αθηνών, δ) Νοτίου Τομέα Αθηνών, ε) Δυτικής Αττικής και στ) Ανατολικής Αττικής (άρθρο 3 παρ. 3 περίπτωση Θ΄ του ν. 3852/2010).
- Πειθαρχικό Συμβούλιο Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά με δικαιοδοσία στα μέλη του, που λειτουργούν φαρμακείο στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Νήσων.
- Τα Πειθαρχικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιώς συγκροτούνται: α) από τους προέδρους τους, β) τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, που ορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής και γ) τρία (3) μέλη κάθε Συλλόγου που εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο που εκλέγεται η διοίκησή τους.
Αναπληρωτές ορίζονται: α) του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου της έδρας της Περιφέρειας, ο νόμιμος αναπληρωτής του, β) του εκπροσώπου της αρμόδιας Περιφέρειας, ο οριζόμενος για το σκοπό αυτός άλλος εκπρόσωπός της και γ) των τριών μελών Φαρμακοποιών των Φαρμακευτικών Συλλόγων, ισάριθμα μέλη που εκλέγονται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως τα τακτικά μέλη.
Το παράβολο για την κατάθεση έφεσης ενώπιον του Ανωτάτου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου ορίζεται στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ και κατατίθεται στο Φαρμακευτικό Σύλλογο της έδρας της περιφερείας, όπου λειτουργεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο και επιστρέφεται στον ασκήσαντα την έφεση, αν αθωωθεί και καταπίπτει υπέρ του Συλλόγου αν απορριφθεί.
Χρέη Διοικητικού Γραμματέα και πρακτικογράφου εκτελεί πτυχιούχος νομικής, ο οποίος προσλαμβάνεται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο της έδρας της Περιφέρειας (με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών), ο οποίος μετέχει των συνεδριάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου άνευ γνώμης και ψήφου.
Τα συγκροτηθέντα μέχρι σήμερα Πειθαρχικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων καταργούνται και διεξάγονται νέες αρχαιρεσίες, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων αυτών στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Περιφερειών της χώρας. Οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις στα καταργούμενα Πειθαρχικά Συμβούλια διαβιβάζονται αρμοδίως στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια.»
Στο άρθρο 32 ορίζεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται υποχρεωτικά από τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. σε περίπτωση που, κατόπιν διενέργειας ελέγχου: α) διαπιστωθεί πώληση από φαρμακείο σε φαρμακαποθήκη φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και κάθε προϊόντος που διατίθεται αποκλειστικά από το φαρμακείο, με την επιφύλαξη των συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται αποκλειστικά στο νόμο, όπου υπό ειδικές προϋποθέσεις είναι επιτρεπτή η επιστροφή φαρμάκων από φαρμακείο σε φαρμακαποθήκη.
β) διαπιστωθεί χονδρική πώληση από φαρμακείο σε άλλες εμπορικές επιχειρήσεις φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων ως και κάθε προϊόντος που διατίθεται αποκλειστικά από το φαρμακείο.»
Τέλος, στο άρθρο 42 ορίζεται και η στελέχωση Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ.