Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα νέα κρούσματα HIV είναι πλέον συχνότερα στους μεσήλικες

27/9/2017 10:13:54 πμ
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αποκαλύπτει ότι τα τελευταία 10-12 χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην προσβολή μεσήλικων ατόμων από τον ιό του HIV.


Πιο συγκεκριμένα, το 2015, το 17,3% (τα 5.076 από τα συνολικά 29.419) των νέων κρουσμάτων αφορούν ασθενείς άνω των 50 ετών, ποσοστό που καθιστά πλέον πιθανότερο για τους μεσήλικες να προσβληθούν από τον ιό παρά οι νεότεροι (έως 50 ετών).


Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία αυτά ισχύουν για 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη Γερμανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση περιστατικών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (8,1%).


Επιπλέον, ένα άλλο ανησυχητικό πόρισμα της μελέτης είναι ότι το 47% των νέων διαγνώσεων γίνονται σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης, ιδίως στις περιπτώσεις των μεσήλικων και ηλικιωμένων ασθενών, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για αυτούς.


Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα πιθανώς δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τον ιό και πώς αυτός μεταδίδεται, με συνέπεια να σχηματίζουν εσφαλμένες αντιλήψεις για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Προτείνουν τα προγράμματα πρόληψης του HIV, που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση, πρόσβαση σε προφυλακτικά και καλύτερες ευκαιρίες τεστ και θεραπείας, πρέπει να απευθυνθούν ολοκληρωμένα και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα σε όλη την Ευρώπη.


Η έρευνα του ECDC δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics