Μία από τις πιο κοινές κατηγορίες αναλγητικών φαρμάκων, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), είναι ύποπτα για αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, στοιχεία από 29.000 ασθενείς, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας, έδειξαν ότι οι 3.376 από αυτούς είχαν λάβει ΜΣΑΦ έως και 30 μέρες πριν από την ανακοπή.
Όλα τα φάρμακα της κατηγορίας σχετίστηκαν με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, ωστόσο η ιβουπροφαίνη έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου (50% αυξημένος)!
Καθώς τα εν λόγω φάρμακα επιδρούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, (επηρεάζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, τη στένωση των αρτηριών και την αρτηριακή πίεση), δεν είναι ανεξήγητη η συσχέτιση με τον αυξημένο καρδιακό κίνδυνο.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα ΜΣΑΦ εντάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και μάλιστα σε πολλές χώρες της Ευρώπης διατίθενται και εκτός των φαρμακείων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να διατίθενται από σημεία πώλησης όπου δεν παρέχεται συμβουλή για τη χρήση τους. Πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε χαμηλές δόσεις (<1200mg/ημέρα). Επίσης συνιστούν να χορηγούνται με επιφύλαξη και μόνο για σημαντικό λόγο, ενώ πρέπει να αποφεύγονται από καρδιοπαθείς, κυρίως η δικλοφαινάκη.
Η ναπροξένη αναδείχθηκε ως το πλέον ασφαλές ΜΣΑΦ και συνιστάται η δόση έως 500mg, ημερησίως.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.