Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως

18/9/2017 9:50:11 πμ
Διαβάστε τι ισχύει για τους θανάτους στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο και κατά πόσο έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής είναι το αντικείμενο της πρόσφατης μεγάλης διεθνούς έρευνας (Global Burden of Disease), που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή άνω των 2.500 ερευνητών από 130 χώρες και ανέλυσε στοιχεία για 195 χώρες και περιοχές.


Σύμφωνα με τα πορίσματά της:

Το προσδόκιμο ζωής εμφανίζει συνεχή αύξηση: Σήμερα είναι 72,5 έτη ανεξαρτήτως φύλου, ενώ για τις γυναίκες είναι τα 75,3 έτη και για τους άνδρες τα 69,8 έτη. Μέσα σε σχεδόν μισό αιώνα το προσδόκιμο ζωής για έναν άνθρωπο έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 14 χρόνια. Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (83,9 έτη) και το μικρότερο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (50,2).

Το 72,3% των θανάτων οφείλεται κυρίως σε καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και καρκίνους. Το 19% των θανάτων οφείλονταν σε μεταδοτικές νόσους, σε ασθένειες κατά την εγκυμοσύνη, τη βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς και σε παθήσεις σχετικές με την ελλιπή και ανθυγιεινή διατροφή. Το υπόλοιπο 8% των θανάτων παγκοσμίως προέρχονται από κάθε είδους τραύματα, από πτώσεις και τροχαία έως πολέμους και τρομοκρατικές επιθέσεις.


Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία οι θάνατοι μωρών, βρεφών και νηπίων έπεσαν κάτω από τα 5 εκατ. ετησίως.

ΕΛΛΑΔΑ

Στη χώρα μας το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι τα 83,5 έτη για τις γυναίκες και τα 78,4 έτη για τους άνδρες, από 79,5/74,5 χρόνια αντίστοιχα το 1990 και 82,6/77,1 το 2006.

Ανάλογη διαχρονική βελτίωση εμφανίζει και το προσδόκιμο της υγιούς ζωής στην Ελλάδα, δηλαδή πόσα χρόνια αναμένεται να ζήσει κανείς υγιής χωρίς κάποια χρόνια ασθένεια ή αναπηρία. Το προσδόκιμο αυτό ήταν το 2016 τα 72 χρόνια για τις γυναίκες και τα 69,2 για τους άνδρες, το 2006 ήταν τα 71,2 και τα 68,2 χρόνια, ενώ το 1990 τα 68,7 και τα 66 χρόνια αντίστοιχα. 

Στην Ελλάδα το 2016 οι θάνατοι μωρών ήταν ανά 1000 γεννήσεις: κατά τη γέννα 1,9, κατά τον πρώτο μήνα ζωής 2,2, κατά το πρώτο έτος ζωής 1,1 και έως πέντε ετών 3,9.

  • Οι 10 κυριότερες αιτίες Χαμένων Ετών Ζωής (συνδυασμός των θανάτων από κάθε αιτία με το προσδόκιμο ζωής) είναι οι εξής: 
    1. Ισχαιμική καρδιοπάθεια 2. Εγκεφαλικό 3. Καρκίνος πνευμόνων 4. Αλτσχάιμερ 5. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 6. Τροχαία 7. Καρκίνος παχέος εντέρου 8. Καρκίνος μαστού 9. Χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) 10. Καρκίνος παγκρέατος.

  • Οι 10 κυριότερες σωματικές και ψυχικές αιτίες για τα λεγόμενα Έτη με Αναπηρία που ζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα λόγω πάθησης, τραυματισμού κ.ά., είναι κατά σειρά οι εξής:
    1. Πόνοι στη μέση 2. Ημικρανία 3. Απώλεια ακοής 4. Πόνοι στον αυχένα 5. Μείζων κατάθλιψη 6. Αγχώδης διαταραχή 7. Πτώσεις 8. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 9. Νωδότητα (απώλεια δοντιών) 10. 'Αλλες μυοσκελετικές παθήσεις.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics