Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα μάτια μας κινδυνεύουν

22/2/2017 11:42:18 πμ
Μέχρι το 2050 θα διπλασιαστούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα όρασης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι το 2050 θα διπλασιαστούν τα ήδη εκατομμύρια των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα όρασης υποστηρίζουν πρόσφατες μελέτες. Η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση των ασθενειών που πλήττουν την όραση, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών μας.

Παράλληλα, μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (περίπου 5 δισεκατομμύρια) θα πάσχει από μυωπία, και μάλιστα το 1/5 αυτού (1.000.000.000) θα έχει μεγάλου βαθμού μυωπία και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για τύφλωση. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι από μυωπία πάσχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.


Οι αριθμοί αυτοί στέλνουν το μήνυμα για την ανάγκη παρεμβάσεων, ενημέρωσης του κοινού και αλλαγής νοοτροπίας. Οι οφθαλμιατρικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν τακτικότερες, ιδανικά ανά διετία και ετησίως για τα παιδιά.


Για παράδειγμα, αν οι παθήσεις όπως η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης (οι οποίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό τύφλωσης και περιορισμού της όρασης ενηλίκων στον ανεπτυγμένο κόσμο), εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο από τον οφθαλμίατρο, μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά η εξέλιξή τους με τη λήψη φαρμάκων.

Πώς μπορούν να προληφθούν

  • Συγκεκριμένα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση πολλών λαχανικών, η χρήση γυαλιών ηλίου και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι τρόποι πρόληψης.
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων στις ΗΠΑ, απαιτεί τη διατήρηση κανονικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ώστε να προληφθεί.
  • Το γλαύκωμα, η ανίατη αύξηση της πίεσης των υγρών στο εσωτερικό του ματιού, που καταστρέφει το οπτικό νεύρο, απαιτεί ετήσιες εξετάσεις για τον πρόωρο εντοπισμό του και μπορεί να ελεγχθεί χάρη σε φαρμακευτική αγωγή.
  • Ο καταρράκτης είναι πλέον ιάσιμος με χειρουργική επέμβαση σε οποιοδήποτε στάδιο.
  • Όσο για την ανίατη και μη αναστρέψιμη μυωπία, υπάρχουν πολλά υποσχόμενες παρεμβάσεις οπτικών και συμπεριφορικών προσεγγίσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξής της, ώστε να μη φτάνει σε υψηλούς βαθμούς, που συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για τύφλωση ή σοβαρά προβλήματα όρασης.
    Σύμφωνα με το αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο «Brien Holden Vision Institute», μειώνοντας σε πάσχοντες την εξέλιξη της μυωπίας τους κατά 50%, θα εμποδίσει σχεδόν το 90% των ατόμων με μυωπία να φθάσουν σε μεγάλο –και επικίνδυνο για την όρασή τους– βαθμό.

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της σε οφθαλμολογικά προϊόντα
Aμεση ανακούφιση, βαθιά ενυδάτωση, ορατή αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics