Σύμμαχος στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, και μάλιστα των σοβαρών βακτηριακών και διηθητικών λοιμώξεων, αναδεικνύεται το κράνμπερι, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικόScientific Reports.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Καναδά και το Ινστιτούτο «Armand-Frappier», με επικεφαλής τους Δρ Έρικ Ντέζιελ και Νάταλι Τουφένκτζι, υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους όχι μόνο παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που τα συστατικά του κράνμπερι λειτουργούν, αλλά συμβάλλει στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη διαχείριση των λοιμώξεων.
Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι προανθοκυανιδίνες (PACs) του αμερικανικού κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon L) έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντι-προσκολλητικές ιδιότητες. Οι Καναδοί ειδικοί υπέθεσαν ότι μπορεί να έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες, κι έτσι σίτισαν φρουτόμυγες με εκχύλισμα κράνμπερι και διαπίστωσαν ότι ήταν προστατευμένες από μια βακτηριακή λοίμωξη, ενώ έζησαν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου. Αλλά το σπουδαιότερο ήταν ότι το εκχύλισμα κράνμπερι μείωσε την σοβαρότητα της βακτηριακής λοίμωξης.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κράνμπερι μπορούν να συμπεριληφθούν στα όπλα μας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και ίσως να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή μας από τα αντιβιοτικά», εξηγεί Δρ Τουφένκτζι, ενώ ο δρ Ντέζιελ συμπληρώνει ότι «οι PACs διακόπτουν την ικανότητα των βακτηρίων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να εξαπλωθούν και τελικά να γίνουν απειλητικά για την υγεία μας. Το εκχύλισμα κράνμπερι που χρησιμοποιήσαμε παρεμβαίνει στην αλυσίδα των γεγονότων που σχετίζονται με την εξάπλωση και σοβαρότητα μιας χρόνια βακτηριακής λοίμωξης».