Απάλλαξε ο υπουργός Υγείας από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και τις αυτόματες επιστροφές (clawback) όλα τα κοινωφελή ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα έτσι ώστε να ανακουφίσει οικονομικά τις συγκεκριμένες δομές, ενώ με την υπαγωγή τους στο «κλειστό νοσήλιο» προβλέπεται η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού.
«Προχωράμε σ αυτή την κίνηση για να πάρουν μία ανάσα αυτά τα ιδρύματα. Κάποιος πρέπει να νοιαστεί για τους αδύναμους κι αυτοί δεν είναι οι δανειστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι το αίτημα των θεσμών για περικοπή 900 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρόνοια είναι «διαστροφικό και καταστροφικό».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξήγησε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη προκειμένου «να στηρίξουμε τις προνοιακές δομές, οι οποίες λόγω των μνημονιακών rebate και clawback που τους επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κινδύνευαν να αφανιστούν».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, rebate και clawback είχαν οδηγήσει σε μείωση του ημερήσιου νοσηλίου ανά ασθενή, από 34 στα 20 ευρώ, με αποτέλεσμα οι προνοιακές δομές να αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης την ένταξη των δομών ημερήσιας διαβίωσης, γνωστές και ως «προστατευόμενα διαμερίσματα», στο κλειστό νοσήλιο, δηλαδή πλέον θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν από τον ΕΟΠΥΥ. Εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Το υπουργείο Υγείας προχωρά επίσης στην σύνταξη νέου νομοσχεδίου που θα καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων ατόμων. Στόχος είναι μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων λειτουργίας, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το κράτος πως λειτουργούν οι συγκεκριμένες δομές.
Τέλος, για την οικονομική ανακούφιση των προνοιακών ιδρυμάτων ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι καταργεί τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και ο οικονομικός έλεγχος τους πλέον θα γίνεται από κρατικούς φορείς.