Τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στη Γαλλία έχουν πολύ συγκεκριμένους όρους, σύμφωνα με τους οποίους λειτουργούν, προστατεύοντας έτσι και το φαρμακοποιό αλλά και τον ασθενή-πελάτη από την παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων ή επικίνδυνων προϊόντων. Η μεγάλη διαφορά από την Ελλάδα είναι ότι από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία της Γαλλίας πωλούνται φάρμακα, αποκλειστικά όμως ΜΟΝΟ Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.
Το πλαίσιο λειτουργίας τους και διανομής των φαρμάκων είναι μελετημένο και εξαιρετικά αυστηρό. Όπως αναφέρθηκε στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των φαρμακοποιών, στη Γαλλία έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα από τις αστυνομικές αρχές και ο γαλλικός φαρμακευτικός σύλλογος διαθέτει προσωπικό που παρακολουθεί το διαδίκτυο, εντοπίζει παραβάσεις, ενημερώνει την πλατφόρμα της αστυνομίας και αυτομάτως ειδοποιείται η Ιντερπόλ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου του Π.Φ.Σ. του Οκτωβρίου 2015:
Πλαίσιο λειτουργίας
Η βασική αρχή είναι ότι το ηλεκτρονικό φαρμακείο οφείλει να έχει μία άδεια και θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο από την Υγειονομική Αρχή, ενώ αποκλείονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο άλλα φάρμακα εκτός Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.
Στα γαλλικά ηλεκτρονικά φαρμακεία πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διαδραστικής ανταλλαγής με τον ασθενή και ο φαρμακοποιός υποχρεούται να απαντήσει σε ερώτηση του ασθενούς, ενώ ο ασθενής πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνει ερωτηματολόγιο με το φύλο, την ηλικία, τις αλλεργίες και το βάρος του.
Τα προϊόντα θα πρέπει να κατηγοριοποιούνται, ενώ εάν η ιστοσελίδα πουλά πέρα από φάρμακα και άλλα προϊόντα, όπως καλλυντικά, θα πρέπει αυτά να είναι σε διακριτό, διαφορετικό σημείο.
Οι πληροφορίες για κάθε προϊόν θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Ειδικά οι οδηγίες για τα φάρμακα θα πρέπει να αναρτώνται πλήρως και όχι μόνο αποσπάσματα. Σε ό,τι αφορά δε τη φαρμακοεπαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει παραπομπή με την αντίστοιχη σελίδα, καθώς και ενημέρωση του ασθενούς ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση κινδύνου. Επίσης, δεν μπορεί να υπάρχει παραπομπή ή σύνδεση σε ιστοσελίδες φαρμακευτικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
Παράλληλα υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός προϊόντων που μπορεί να πωληθεί. Δηλαδή δεν μπορεί να αγοράσει κάποιος π.χ. 50 κουτιά ασπιρίνης· υπάρχει ένα ανώτατο όριο.
'Αλλες παράμετροι «προστασίας»
- Σημαντική προϋπόθεση: ένα φαρμακείο αντιστοιχεί σε μία ιστοσελίδα.
- Η ιστοσελίδα του φαρμακείου θα κατασκευαστεί μεν από εταιρεία, αλλά υπεύθυνος εντέλει είναι ο φαρμακοποιός.
- Οι προετοιμασίες των παραγγελιών μπορούν να γίνουν μόνο στο φυσικό φαρμακείο.
- Ο νόμος στη Γαλλία προβλέπει ότι η σελίδα του Συλλόγου θα πρέπει να αναφέρει ποιοι φαρμακοποιοί έχουν παρουσία στο internet, ενώ περιλαμβάνει άρθρα για την πώληση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στο διαδίκτυο, τα οποία αναφέρουν τους κινδύνους που υπάρχουν. Στις 31 Αυγούστου 2015 παρουσία στο διαδίκτυο είχαν 294 φαρμακεία, εγκεκριμένα να πωλούν φάρμακα.
- Ο γαλλικός φαρμακευτικός σύλλογος ελέγχει ότι οι φαρμακοποιοί τηρούν τις διατάξεις και υποβάλλει αγωγές και μηνύσεις σε βάρος των φαρμακοποιών.
Λογότυπο ασφαλείας
Υπενθυμίζεται ότι η PGEU (Ευρωπαϊκός σύλλογος φαρμακοποιών) έχει ετοιμάσει ένα «λογότυπο ασφαλείας», το οποίο εισηγείται να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν ποια είναι τα ηλεκτρονικά φαρμακεία που πωλούν φάρμακα νόμιμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 50% των φαρμάκων που πωλούνται στο διαδίκτυο σήμερα είναι ψευδεπίγραφα.