Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα φυτικά "όπλα" κατά του Alzheimer

5/9/2017 11:02:40 πμ
Ποιες ουσίες μελετώνται σήμερα για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα μελετά την επίδραση που μπορεί να έχουν φυτικά σκευάσματα στη νόσο Alzheimer, τη νευροεκφυλιστική νόσο που πλήττει εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.


Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα έδωσε ο κρόκος Κοζάνης, ο οποίος σε κλινική μελέτη σε άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) και σε δόση 0,125mg την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη νοητική απόδοση μετά από 12 μήνες, βελτίωση δηλαδή της εγκεφαλικής λειτουργίας σχετικά με τη μνήμη, το λόγο και την προσοχή, καθώς και αύξηση του αριθμού των κυττάρων στον κροταφικό λοβό.


Ως επόμενα φυτικά «όπλα» κατά της νόσου μελετώνται σήμερα το αγουρέλαιο (λάδι ελιάς), το τσάι του βουνού και ο συνδυασμός αλόης και κρόκου, όπως ενημερώνει η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία επισημαίνει ότι οι διεθνείς έρευνες για τη φαρμακευτική θεραπεία του Alzheimer αφορούν μονοκλωνικά αντισώματα, ουσίες που ανεβάζουν πολύ το κόστος θεραπείας, ενώ δεν δοκιμάζονται σε άλλες μορφές άνοιας.


Όπως ενημερώνει η ίδια: «Πριν ένα χρόνο αρχίσαμε να δίνουμε 50cc, δηλαδή τρεις κουταλιές της σούπας, αγουρέλαιο ημερησίως σε ανθρώπους με ΗΝΔ και από τον περασμένο Ιούνιο, δίνουμε τρία φλιτζάνια τσάι του βουνού ημερησίως και από δυο κουταλιές πρωί και βράδυ, συνδυασμό αλόης και κρόκου. Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα, γιατί είναι νωρίς ακόμη. Παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς και θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να βγάλουμε συμπεράσματα».


Προσθέτει δε το εξής σημαντικό: «αν τελικά δεν παθαίνουν Alzheimer αυτοί οι άνθρωποι, θα σημαίνει ότι τους θεραπεύουμε στην αρχή, γιατί θεωρούμε ότι η ΗΝΔ είναι το προστάδιο της νόσου».


Τα φυτικά προϊόντα δρουν στο οξειδωτικό στρες και στη φλεγμονή του εγκεφάλου, άρα εκτός του δοκιμάζονται για κάθε μορφή άνοιας, ενδεχομένως να αποδειχθούν χρήσιμα και στη σκλήρυνση κατά πλάκας και στη νόσο Πάρκινσον και στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με την κ. Τσολάκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της νόσου αλλά και για την πρόληψή της
Η παραδοσιακή ιατρική παρέχει χρήσιμα «εργαλεία»






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics