Τα ΦΥΚ προσθέτουν αξία στο σύστημα υγείας
26/5/2014 11:14:20 πμ
'Αρθρο του Ιωάννη Βλόντζου, προέδρου της Merck A.E. και αντιπροέδρου ΣΦΕΕ
Ο όρος Φάρµακα Υψηλού Κόστους δεν είναι δόκιµος. Ενοχοποιεί τον ασθενή και το σύστηµα υγείας. Ένα φάρµακο δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ακριβό µε βάση την ονοµαστική τιµή του, αλλά σύµφωνα µε το αν η προσφορά του στην αντιµετώπιση της νόσου έχει θετική ή µη επίδραση στις δαπάνες του συστήµατος υγείας.
Υπάρχουν φάρµακα µε µικρή τιµή µονάδας αλλά µε τεράστιο όγκο και αντίστοιχη επιβάρυνση στο σύστηµα υγείας, καθώς δεν έχουν σωστή σχέση κόστους-οφέλους, και υπάρχουν φάρµακα µε υψηλή τιµή που απευθύνονται σε µερικές µόνο δεκάδες ή εκατοντάδες ασθενείς. Φαίνεται ότι έχουµε την τάση να προδιαθέτουµε αρνητικά χωρίς λόγο. Πρόκειται για φάρµακα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και αυξάνουν το προσδόκιµο ζωής, προσθέτοντας αξία τόσο στον ασθενή όσο και στο σύστηµα υγείας. Συνεπώς θα έπρεπε να αναφερόµαστε στα συγκεκριµένα σκευάσµατα ως «Φάρµακα Θεραπείας Χρόνιων ή και Σοβαρών Παθήσεων».
Οι επιτροπές για τα φάρµακα υψηλού κόστους έχουν συσταθεί άτυπα, στερούµενες νοµοθετικού πλαισίου, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νέο Ενιαίο Κανονισµό Παροχών Υγείας - ΕΚΠΥ (11/2012). Είναι σηµαντικό να δει κανείς ότι, ενώ η εξέταση από την επιτροπή προϊόντων που εισάγονται για την αποζηµίωσή τους έχει λογική βάση, τα κριτήρια –βάσει των οποίων λειτουργούν οι επιτροπές– για κάποια από τα φάρµακα θεραπείας χρόνιων ή και σοβαρών παθήσεων συνεχίζουν να παραµένουν αδιευκρίνιστα.
Η µη εναρµόνιση των απαιτήσεων των επιτροπών, τα διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης και οι καθυστερήσεις στο χρόνο εξέτασης των περιστατικών έχουν ως αποτέλεσµα τη δυσχερή πρόσβαση των ασθενών, τη στρέβλωση των αποτελεσµάτων των θεραπειών και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας ή τη διακοπή της θεραπείας.
Η άµεση υιοθέτηση λοιπόν ηλεκτρονικών εργαλείων (e-Registries) και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα πρότυπα άλλων χωρών για την ανάπτυξη και υλοποίηση ελεγκτικού µηχανισµού αποτελούν το πλέον ενδεδειγµένο µέσο, διότι συµβάλλουν στην καλύ-τερη διαχείριση των πασχόντων µε σοβαρές ή και χρόνιες παθήσεις, στην απλοποίηση των εγκριτικών διαδικασιών, στην ελαχιστοποίηση του κόστους και παράλληλα αποτελούν διαφανή διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιόπιστων καταγραφών.
Είναι σηµαντικό να βλέπει κανείς µακροπρόθεσµα και να αποδεχτεί ότι τα σκευάσµατα αυτά έχουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, προσθέτουν αξία στο σύστηµα υγείας και στην ουσία εξοικονοµούν πόρους από άλλα σηµεία του συστήµατος.
Ο Ιωάννης Βλόντζος είναι πρόεδρος & διευθύνων σύµβουλος της Merck A.E., αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, υπεύθυνος για θέµατα ΕΟΦ και πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνολογίας Ελλάδος.
Διαβάστε επίσης
20/12/2024 5:27:27 μμΣταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του