Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία

22/5/2014 3:00:01 μμ
Και μέτρα για την αύξηση γενοσήμων, ανακοίνωσε ο 'Αδωνις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τρεις θεραπευτικές παρεμβάσεις για το μείζον θέμα της κατανάλωσης γενοσήμων, όπου υστερεί η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης, τη δυνατότητα να διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους δίνει στους φαρμακοποιούς το υπουργείο υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, πρόκειται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για τη χορήγηση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αυτά τα φάρμακα διατίθενται τα τελευταία χρόνια μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ακριβών φαρμάκων, όπως ογκολογικά, ρευματολογικά και άλλα. Η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται κλιμακωτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου. Για τον έλεγχο της σχετικής δαπάνης ορίζεται μηνιαίο πλαφόν ανά φαρμακείο στα 20.000 ευρώ σε ό,τι αφορά στη δαπάνη των ακριβών φαρμάκων. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί
να διακόπτει τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων αν διαπιστώνει πρόβλημα στη διάθεση και την κατανάλωση από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το μέτρο αφορά στην ασφαλιστική τιμή -η τιμή αναφοράς των φαρμάκων. Στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναρτηθεί οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, οδηγώντας σε μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Ασφαλιστική τιμή είναι η τιμή αποζημίωσης του κάθε φαρμάκου που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος σήμερα πληρώνει τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Μέχρι τώρα η ασφαλιστική τιμή υπολογιζόταν με βάση τις τιμές του 4 τοις εκατό των φαρμάκων μιας θεραπευτικής κατηγορίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού η ασφαλιστική τιμή θα υπολογίζεται από τον μέσο όρο των φαρμάκων που αποτελούν το 20 τοις εκατό των πωλήσεων στην κατηγορία τους.

Με το νέο σύστημα η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής μειώνεται, οπότε μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος μας είναι ο ασφαλισμένος να βρίσκει φτηνότερα φάρμακα, και φυσικά γενόσημα με μηδενική συμμετοχή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας την πολύ χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων που έχει η χώρα μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τον στόχο της κατανάλωσης γενοσήμων απο το 20 τοις εκατό στο 60 τοις εκατό. Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να επιλέγουν γενόσημα, ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νέο δελτίο τιμών και στη θετική λίστα περιλαμβάνονται 300 νέα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σε δέκα χώρες της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση