Τα αντιβιοτικά είναι πιθανώς ωφέλημα σε όσους πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου- μια συχνή και αρκετά ενοχλητική κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει 20% των ενηλίκων με το 80% εξ αυτών να είναι γυναίκες. Εκδηλώνεται συχνότερα σε νέους ενήλικες και τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια κ.λπ. Συμπεριλαμβάνεται στις 10 συχνότερες διαγνώσεις, που γίνονται από τους γιατρούς και το στρες είναι ο βασικός παράγοντας που ευθύνεται για την ένταση και τη σοβαρότητα των επεισοδίων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν ριφαξιμίνη είχαν κατά 37% καλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ, τα άτομα που έπαιρνα το εικονικό φάρμακο είχαν μόνο ένα 23% βελτίωση των συμπτωμάτων.
Από μελέτη που διεξήχθη αναφορικά με το πόσο συμβάλλουν τα αντιβιοτικά στην ανακούφιση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων διαπιστώθηκε ότι όσα εξ αυτών δεν απορροφούνται, αλλά παραμένουν στον αυλό του εντέρου, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση μακράς διάρκειας σε ασθενείς με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Η μελέτη
έγινε με τη συνεργασία των επιστημόνων των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του
Σικάγο. Οι ερευνητές διεξήγαγαν θεραπευτική δοκιμή, σε πάνω από 80 ασθενείς, οι
μισοί εκ των οποίων λάμβαναν ριφαξιμίνη, ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο
(placebo).
Η θεραπεία διήρκεσε 10 ημέρες, ενώ η παρακολούθηση από τους ειδικούς διήρκεσε
10 εβδομάδες. Επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι ασθενείς και των δύο
ομάδων δεν γνώριζαν ποια από τις δύο θεραπείες λάμβαναν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν ριφαξιμίνη είχαν κατά 37% καλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ, τα άτομα που έπαιρνα το εικονικό φάρμακο είχαν μόνο ένα 23% βελτίωση των συμπτωμάτων.
Όπως είπαν, μεταξύ των ασθενών που το κυρίως σύμπτωμά τους ήταν η διάρροια, η
βελτίωση αυτή έφτανε στο 49% συγκριτικά με όσους είχαν το ίδιο κυρίως σύμπτωμα
και έπαιρναν εικονικό φάρμακο καθώς το ποσοστό αυτό έφτανε μόνο στο 23%.
Παρατήρησαν επίσης ότι οι ασθενείς που έπαιρναν ριφαξιμίνη είχαν θετικά αποτελέσματα για σχεδόν όλο το χρονικό διάστημα των 10 εβδομάδων παρακολούθησης.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η μελέτη αυτή είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά φαίνεται ότι η δράση των αντιβιοτικών μπορεί να βελτιώνει άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, τις ενοχλήσεις του ευερέθιστου εντέρου.
Η
θεραπευτική αυτή δοκιμή βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν
δείξει ότι το φούσκωμα των εντέρων και της κοιλιάς, που είναι το συχνότερο
πρόβλημα στο ευερέθιστο έντερο, οφείλεται στην ανάπτυξη των βακτηριδίων στο
λεπτό έντερο, ο πολλαπλασιασμός των οποίων δημιουργεί αέρια που είναι υπεύθυνα
για το σύνδρομο.