Δύο αμερικανικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εφιστούν την προσοχή για την καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών λόγω των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, όσοι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά (π.χ. φρουκτόζη), έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά.
Η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν πάνω από δύο αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με
ζάχαρη την ημέρα, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο
ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη).
Οι μελέτες βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω
των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ
(FraminghamHeart Study).
Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Τα διαιτητικά αναψυκτικά προβάλλονται ως μια εναλλακτική, πιο υγιεινή λύση, όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορεί να κρύβουν κινδύνους.
Ωστόσο πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρησης, που δείχνει σαφώς μια συσχέτιση στην πρόκληση ανεπιθύμητων συνεπειών στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και στα αναψυκτικά, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το θέμα, ώστε να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.