Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα 6 αντιγριπικά εμβόλια που είναι διαθέσιμα φέτος

2/10/2024 1:10:33 πμ
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεκινάει και φέτος η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού με το υπουργείο Υγείας να καλεί από την 1η Οκτωβρίου το κοινό να εμβολιαστεί, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία


Σύμφωνα με τη φετινή εγκύκλιο του υπουργείου, τα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2024-2025 είναι το Vaxigrip Tetra (Sanofi Pasteur), το Fluarix Tetra (GSK) και το Influvac-sub Unit Tetra (Viatris) που χορηγούνται σε παιδιά από 6 μηνών, σε ενήλικες και σε εγκύους, το Flucelvax Tetra (Sequirus) που ενδείκνυνται σε παιδιά από 2 ετών, σε ενήλικες και σε εγκύους, καθώς και τα Efluelda (Sanofi Pasteur) και Fluad Tetra (Sequirus) που είναι ενισχυμένα, τετραδύναμα και αδρανοποιημένα εμβόλια (υψηλής δόσης), τα οποία συνιστώνται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην εγκύκλιο όμως σημειώνεται ότι αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα των ενισχυμένων εμβολίων, να προτιμάται οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, διότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί.


Προτείνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού να ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας, αλλά μπορεί να γίνει και καθΆ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης, ενώ ως γνωστόν μπορεί και να χορηγηθεί την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο εποχικής δραστηριότητας της γρίπης 2023-2024 κυκλοφόρησαν σε παρόμοιο βαθμό και οι δύο τύποι γρίπης, Α και Β, με τη Β να επικρατεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ παρατηρήθηκε εκ νέου μικρή αύξηση στα τέλη Μαρτίου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά σε σχετική καταγγελία φαρμακοποιός της περιοχής
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι κλείνουν περισσότερα από ένα καθημερινά






Σχετικά άρθρα

Δεν εκτελούν παραπεμπτικά με υποαλλεργικά βρεφικά γάλατα τα φαρμακεία του Πειραιά
Τι απαντά σε σχετική καταγγελία φαρμακοποιός της περιοχής
Νέο webinar για το άγχος και την εργασιακή πίεση στο φαρμακείο
Είσαι φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου; Μην το χάσεις!
Νέα εκπαιδευτικά βίντεο για τον παιδιατρικό πόνο και πυρετό
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και τη Reckitt