Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συστεγάσεις φαρμακείων: Λάθος διαδικασία ακολουθούν ορισμένες Διευθύνσεις Υγείας

3/12/2018 1:00:15 μμ
Διευκρινίσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία συστέγασης φαρμακείων, καθώς –όπως τονίζει– ορισμένες Διευθύνσεις Υγείας (ευτυχώς όχι πολλές, αλλά αρκετές) ζητούν από τους φαρμακοποιούς λάθος πράγματα.


Όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες διατάξεις:

  1. Οι διευθύνσεις υγείας πρέπει πρώτα να χορηγήσουν την άδεια λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων, βάσει συγκεκριμένων δικαιολογητικών.
  2. Στη συνέχεια πρέπει οι φαρμακοποιοί να συστήσουν την ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή να τροποποιήσουν αναλόγως την τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία).
  3. Τέλος, μέσα σε ένα μήνα από τη σύσταση ή την τροποποίηση, ο φαρμακοποιός οφείλει να προσκομίζει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.

 

Σύμφωνα όμως με τον Π.Φ.Σ., κάποιες Διευθύνσεις Υγείας ζητούν τη σύσταση (ή την τροποποίηση) της εταιρείας, προκειμένου να χορηγήσουν την άδεια λειτουργίας, διαδικασία που είναι εσφαλμένη.


Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το νομικό τμήμα του Συλλόγου, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου και συστεγαζόμενων φαρμακείων ορίζονται σαφώς από το άρθρο 218 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α΄ 160).


Το δε πρόσφατο Προέδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 64/2018 (ΦΕΚ Α΄ 124/11.7.2018) «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού - Ίδρυση φαρμακείου» προσδιορίζει ακριβώς σε ποιο χρονικό σημείο υποχρεούται ο φαρμακοποιός να προσκομίσει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στη Διεύθυνση Υγείας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 2 παρ. 5δ του ΠΔ ορίζει ότι: «Ακριβές αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών, θεωρημένο από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) κατατίθεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την καταχώρισή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιήσεις του εταιρικού καταστατικού και όλες τις μεταβολές της εταιρείας».


Επισημαίνεται λοιπόν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία συστεγαζόμενων φαρμακείων είναι η προηγούμενη χορήγηση της σχετικής άδειας!

Μόνο ομόρρυθμες εταιρείες

Ο Σύλλογος τονίζει ακόμα ότι όλες οι εταιρείες εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων υποχρεωτικά λειτουργούν υπό τη μορφή της ομορρύθμου εταιρείας και μόνο, (δυνάμει των νόμων Ν.1963/1991 & Ν. 3918/2011), ενώ όλες θα πρέπει να συστήνονται (ή να τροποποιούνται αναλόγως) με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ανεξαρτήτως ποιοι συμμετέχουν στην εταιρεία (συγγενείς ή μη).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ