Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συρρικνώνεται το Κέντρο Δηλητηριάσεων

4/12/2017 1:19:03 μμ
Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι δηλητηριάσεων έχουν αυξηθεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι το μοναδικό κέντρο στη χώρα το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν στο τηλέφωνο 210 7793777, όλο το χρόνο.

Το Κέντρο δέχεται κλήσεις από τουλάχιστον 33.000 τηλέφωνα το χρόνο και περισσότερες από το 70% των κλήσεων αφορούν τυχαίες δηλητηριάσεις –κυρίως από φάρμακα- και 15% είναι τηλέφωνα για απόπειρες αυτοκτονιών.


Το Κέντρο διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών, που ενυπάρχουν στα φυσικά και βιομηχανικά προϊόντα, με το αντίδοτό τους και οδηγίες αντιμετώπισης των παρενεργειών τους. Το αρχείο επικαιροποιείται συνεχώς, με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι και η κύρια αιτία εργασιακής εξουθένωσης με υπαρκτό τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, για κάποιο λάθος, για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ηλίας Σιώρας, «από την ίδρυσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων  (στεγάζεται εντός του νοσοκομείου Παίδων) προέβλεπε την κάλυψη 10 οργανικών θέσεω γιατρών (συμπεριλαμβανομένου και του Διευθυντή) και 3 οργανικών θέσεων φαρμακοποιών. Με την «αναμόρφωση» των οργανισμών των νοσοκομείων το 2012, οι οργανικές θέσεις στο Κέντρο μειώθηκαν σε λιγότερες απ' τις μισές: Οι θέσεις των γιατρών (μαζί με το Διευθυντή) μειώθηκαν σε 6 και για τους φαρμακοποιούς η θέση είναι πια μία. Με δεδομένο ότι στον κάθε γιατρό που υπηρετεί τώρα αντιστοιχούν 7-8 εφημερίες το μήνα, για να λειτουργήσει το Κέντρο στοιχειωδώς επιστρατεύονται γιατροί από άλλα τμήματα του νοσοκομείου για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.


Μάλιστα αυτή τη στιγμή οι γιατροί (μαζί με το Διευθυντή) είναι μόλις πέντε, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός και η θέση του απειλείται όπως όλων των άλλων επικουρικών. Ο έκτος που υπήρχε με μόνιμη θέση παραιτήθηκε λόγω διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο. Η Κυβέρνηση, παρά το έντονο αίτημα του νοσοκομείου, δεν επαναπροκήρυξε ούτε καν αυτή την οργανική θέση που εκκενώθηκε. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι στις 900 προκηρύξεις μόνιμων γιατρών της περιόδου 2010-2103 υπήρχε και μια θέση γιατρού για το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Όμως, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι προσλήψεις γιατρών εκείνων των προκηρύξεων-που έγιναν σταδιακά μέχρι σήμερα- περιορίστηκαν σε 600. Είναι δηλαδή μειωμένες κατά 300 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μία –και μοναδική- για το Κέντρο Δηλητηριάσεων»!


Σε μια εποχή, δηλαδή, που οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι νέες ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και ο κίνδυνος δηλητηριάσεων είναι αυξημένος, θα έπρεπε το Κέντρο να επανέλθει –τουλάχιστον- στην αρχική, απ' τη συγκρότησή του, σύνθεση προσωπικού. Αντί αυτού μια πολύτιμη θέση γιατρού μένει μετέωρη, επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics