Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συμπληρώματα διατροφής: Απαραίτητα όσο ποτέ άλλοτε

20/7/2015 10:40:40 πμ
Τα τελευταία χρόνια η ισχύς των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες έχει μειωθεί δραματικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
από τους Μυρτώ Σκοτίδα, Δημήτρη Τσουκαλά

Μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, η ισχύς των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά έχει μειωθεί δραματικά και ίσως για αυτό το λόγο τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να παίξουν το ρόλο τους στην εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και στην καλύτερη λειτουργία του.


Συχνά όλοι αναρωτιόμαστε αν  με όλες αυτές τις τροφές που καταναλώνουμε  καθημερινά, έχουμε ανάγκη τα συμπληρώματα διατροφής. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα παρέχει μεν μεγάλη ποσότητα θερμίδων, έχει δε πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Έτσι, η ανάγκη πρόσληψης θρεπτικών συστατικών μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα το 70% του πληθυσμού εμφανίζει σημαντικού βαθμού αφυδάτωση, τα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα στις σύγχρονες πόλεις είναι μειωμένα έως και 50%(!), οι τροφές είναι φτωχότερες σε συστατικά έως και 10 φορές σε σχέση με 50 χρόνια πριν, ενώ η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια, θα βρει την απάντηση στο γιατί υπάρχει τέτοια αύξηση σε χρόνια νοσήματα που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια. Τα πλέον χαρακτηριστικά είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία κλπ.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν χρόνια νοσήματα με ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και με την επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις:

  • Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας, βιταμίνη D
  • Alzheimer: βιταμίνη B12, μαγνήσιο
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, βασικά αμινοξέα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D, βιταμίνη Α
  • 'Ασθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία
  • Αυτισμός: βαρέα μέταλλα, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, εντερική χλωρίδα
  • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η διόρθωση του ελλείμματος σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχετική αναφορά του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., η θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, από το 1975 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί την εξής απώλεια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία:

  • Μήλα: απώλεια σε βιταμίνη Α κατά 41%
  • Πιπεριές: απώλεια σε βιταμίνη C κατά 31%
  • Νεροκάρδαμο: απώλεια σε σίδηρο κατά 88%
  • Μπρόκολα: απώλεια σε ασβέστιο & βιταμίνη Α κατά 50%
  • Κουνουπίδι: απώλεια σε βιταμίνη C κατά 45%, σε Β1 κατά 48% και σε Β2 κατά 47%
  • Πράσινη Σαλάτα: απώλεια σε βιταμίνη Α κατά 45%, σε κάλιο κατά 60%, σε μαγνήσιο κατά 85%.

Μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, η ισχύς των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά έχει μειωθεί δραματικά και ίσως για αυτό το λόγο τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να παίξουν το ρόλο τους στην εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και στην καλύτερη λειτουργία του. Είτε για θεραπευτικούς λόγους είτε για την ενδυνάμωση του οργανισμού, υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες σας να αισθάνονται καλύτερα!

  • Για την καρδιά και το κυκλοφορικό προτείνονται, μετά από έρευνες, τα ωμέγα 3-6-9. Ξέρουμε ότι διατροφή πλούσια σε ωμέγα-6 έχει ανοσοκατασταλτική δράση, ενώ όσο περισσότερο βελτιώνεται η αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 στη διατροφή, πλησιάζοντας προς την ιδανική αναλογία 1:1, τόσο περισσότερο μειώνεται η θνησιμότητα λόγω καρδιακών παθήσεων, μείωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%. Επίσης, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η βιταμίνη Κ2. Από κλινικές μελέτες που εξέτασαν χιλιάδες περιστατικά για πάνω από 10 χρόνια, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν αυξημένη πρόσληψη Κ2 εμφάνιζαν 50% λιγότερη ασβέστωση των αρτηριών τους και 50% λιγότερα καρδιολογικά περιστατικά από όσους είχαν μειωμένη πρόσληψη. Επίσης, προτείνονται η ρεσβερατρόλη, η βιταμίνη C, το συνένζυμο Q10, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
  • Για το ουροποιητικό και τις ουρολοιμώξεις, εκτός από το πολύ νερό, προτείνονται τα βακκίνια (cranberries) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, η βιταμίνη C, καθώς και τα προβιοτικά (κυρίως αυτά που περιέχουν Lactobacillus).
  • Για το πεπτικό προτείνονται το αμινοξύ L-Glutamine που βοηθά στη θεραπεία φλεγμονών ή άλλων προβλημάτων, η γλυκόριζα (πολλά συμπληρώματα που βοηθούν το πεπτικό περιέχουν το βότανο αυτό), η aloe vera, τα προβιοτικά κλπ.
  • Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, εκτός από μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, προτείνονται συμπληρώματα όπως η aloe vera, τα προβιοτικά, συμπληρώματα που περιέχουν σύκο, μήλο, τζίντζερ, όπως επίσης και το βότανο milk thistle που βοηθά και στη σωστή λειτουργία του συκωτιού.
  • Για τις αρθρώσεις προτείνεται η βιταμίνη D3, το ασβέστιο, το μαγνήσιο (πολλές φορές συνδυάζονται και τα 3), το υαλουρονικό οξύ που πολλές φορές συνδυάζεται με τη βιταμίνη C και το εκχύλισμα από τζίντζερ.
  • Στην οστεοπόρωση βοηθά το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D3 (και βέβαια τα συμπληρώματα που συνδυάζουν και τα τρία), η βιταμίνη Β (complex), η βιταμίνη Κ και Ε και ας μην ξεχνάμε και τα μεσογειακά βότανα (δενδρολίβανο, φασκόμηλο κλπ.).
  • Στην κατηγορία των «ηρεμιστικών» μπορείτε να συστήσετε φυτικά ηρεμιστικά που βασίζονται σε βότανα, όπως η βαλεριάνα, η αγκινάρα, το μελισσόχορτο (λειτουργεί καλύτερα στις γυναίκες), το φρούτο του πάθους, η λεβάντα, αλλά και συμπληρώματα με ωμέγα 3.
  • Για τον έλεγχο του άγχους σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν όλες οι βιταμίνες Β (ενδείκνυται κάποια μορφή B complex), γιατί βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η βιταμίνη C, το βότανο rhodiola rosea και holy basil (ocimum sanctum). Μπορεί επίσης κάποιος να συστήσει την αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια μανταρινιού και περγαμόντου.
  • Για τη μνήμη δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το gingko biloba!
  • Για το ανοσοποιητικό σύστημα και την τόνωση του οργανισμού προτείνεται η βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία κάθε κυττάρου μέσα στο σώμα μας. Το Μάιο του 2009 δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine σχετική μελέτη, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, με αρκετές έρευνες να το επιβεβαιώνουν. Στα βότανα που παίζουν αντίστοιχο ρόλο συγκαταλέγονται η εχινάκεια και ο astragalus, που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές.

Αφήσαμε στο τέλος τα αντιοξειδωτικά και τα προβιοτικά, γιατί μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές καταστάσεις.


Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. Έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες, όπως τη μνήμη και την ψυχική διάθεση, βελτιώνουν την όραση, βοηθούν τις αρθρώσεις και διατηρούν το δέρμα πιο ελαστικό, ενώ παράλληλα προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση.


Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημασία των προβιοτικών στην υγεία του οργανισμού μας. Οι προβιοτικοί μικρο-οργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό, επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε πως η κατανάλωση συγκεκριμένων προβιοτικών εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, αποτρέποντας τις φλεγμονές του εντέρου και βελτιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας της χλωρίδας. Έτσι, καλό είναι να αποτελέσουν μέρος των συμπληρωμάτων διατροφής που αναζητάτε από το φαρμακοποιό σας.

Η Μυρτώ Σκοτίδα είναι µέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, υπεύθυνη της εκστρατείας «Τροφός» για τη σηµασία της αντικαρκινικής διατροφής και της εκστρατείας «Δικαίωµά µου» για την ενηµέρωση των καρκινοπαθών για τα δικαιώµατά τους.
Ο Dr. Δηµήτρης Τσουκαλάς είναι διδάκτωρ Πανεπιστηµίου της Νάπολη (Universita' degli Studi di Napoli, Federico II), µετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής.
Πηγές: www.trophos.gr | Prescription for nutritional healing, 4th edition, Phyllis A. Balch | A key regulatory role for histamine in autoimmune encephalomyelitis | Transdermal histamine in multiple sclerosis | Vitamin D for Cancer Prevention J Epidemiology 2009 | Trends Of food Intake USDA | High Intake of Vitamin D Linked to Reduced Risk of Multiple Sclerosis," InteliHealth, Jan. 12, 2004; | Heinrich, Elmer. The Root of All Disease

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Η σειρά κυκλοφορεί από τη Σύνδεσμος Α.Ε.






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση