Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συμπληρώματα ασβεστίου: Γερά κόκκαλα, αδύναμη καρδιά;

13/10/2016 4:15:21 μμ
Ποια η σχέση του ασβεστίου με τις αρτηρίες;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για τους μεσήλικες. Αρκετές παθήσεις των οστών οφείλονται στην έλλειψη του. Μια αμερικανική έρευνα μελέτησε τους κινδύνους που κρύβουν τα συμπληρώματα ασβεστίου.


Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Έριν Μίχος, καθηγήτρια καρδιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης δημοσίευσε την σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of American Heart Association».


Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων που έλαβαν από 2.700 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών.


Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την ποσότητα ασβεστίου που λάμβαναν μέσα από την διατροφή τους και των ειδικών συμπληρωμάτων. Παράλληλα υποβλήθηκαν σε δύο αξονικές αγγειογραφίες, με διαφορά 10 ετών η μία από την άλλη, για την μέτρηση της πλάκας ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες τους.


Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν τα περισσότερα συμπληρώματα ασβεστίου (πάνω από 1.400 μιλιγκράμ τη μέρα) από τροφές ή από συνδυασμό τροφών και συμπληρωμάτων, είχαν 27% μειωμένη πιθανότητα να διαθέτουν πλάκες ασβεστίου στις αρτηρίες τους, σε σχέση με όσους έπαιρναν το λιγότερο συνολικό ασβέστιο (κάτω από 400 μιλιγκράμ ημερησίως). Όσοι έπαιρναν πάνω από 1.000 μιλιγκράμ ασβεστίου τη μέρα μόνο μέσω των τροφών, επίσης δεν είχαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.


Παράλληλα όσοι λάμβαναν μόνο συμπληρώματα ασβεστίου είχαν κατά μέσο όρο 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αρτηριακές πλάκες σε διάστημα δεκαετίας, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου τέτοια συμπληρώματα.


Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι πλέον πως το θέμα έχει να κάνει με το πώς το σώμα δεσμεύει το ασβέστιο μέσω των τροφών και των συμπληρωμάτων.


Ο καθηγητής Τζον ?ντερσον θεωρεί πως: «πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα αδυνατεί να επεξεργασθεί μια μεγάλη δόση ασβεστίου, που λαμβάνεται μονομιάς μέσω του χαπιού».Έτσι η συσσώρευση και κατακράτηση του επιπλέον ασβεστίου στον οργανισμό γίνεται εντός των αρτηριών δημιουργώντας της πλάκες ασβεστίου.


Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να μιλήσουν για σχέση αιτίας - αποτελέσματος για τις αρτηριακές πλάκες.


Μια σουηδική μελέτη του 2012 είχε αποκαλύψει πως ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.


Η δρ. Μίχος τόνισε ότι «με βάση τα νέα στοιχεία, μπορούμε να πούμε στους ασθενείς μας πως δεν φαίνεται κάποιος κίνδυνος αν κάνουν μια υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μπορεί μάλιστα να ωφελούν την καρδιά τους. Όμως θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν θέλουν να πάρουν συμπληρώματα ασβεστίου, έτσι ώστε να βρουν την κατάλληλη δόση, εφόσον πράγματι τα χρειάζονται».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Ο Οργανισμός αναφέρει τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics