Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Συμψηφίζονται οφειλές με ΦΠΑ

7/4/2014 1:59:09 μμ
Δηλώσεις Σαμαρά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Tο συμψηφισμό οφειλών - ΦΠΑ, που θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε εξομάλυνση της ελληνικής αγοράς, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και της σύσκεψης στην οποία προήδρευσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στη μεταρρύθμιση: «Οι πληρωμές του ΦΠΑ προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Γιατί όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο, άρα και το ΦΠΑ του, δημιουργούσε αλυσιδωτές εμπλοκές σε πολλές επιχειρήσεις. Κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία».

Και συνέχισε: «Τώρα, λοιπόν, προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, από εδώ και μπρός, όχι μόνο από και προς το Δημόσιο, αλλά και σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ. Δηλαδή, όλες τις συναλλαγές, όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται. Σε πρώτη φάση, θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Αλλά πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κι έτσι, θα καλύπτει συνολικά πάνω από το 85% των συναλλαγών. Και μάλιστα, η ένταξη στο νέο λογιστικό σχήμα θα είναι προαιρετική».

«Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ, κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες. Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής».

«Πρόκειται» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφόσον γενικευτεί. Θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά».

«Να σημειωθεί και κάτι ακόμα» είπε. «Όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται! ?λλωστε, μέχρι το τέλος του έτους, οι περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Εξήγησε ότι «οι πληρωμές το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά! Έτσι, το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του "αμαρτίες". Ούτε και το κράτος πλέον -θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ πάντως τονίζει πως:

"Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού περί συμψηφισμού ΦΠΑ, το ΔΣ του ΠΦΣ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία που απορροφήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να οφείλουν προς τους φαρμακοποιούς μερικές δεκάδες ευρώ από το έτος 2010, ποσά για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί και ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος.


Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας διότι η αναγγελθείσα ρύθμιση δεν περιλαμβάνει και αυτές τις οφειλές του κράτους προς 12.000 φαρμακοποιούς".




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας της υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 10:00 έως τις 19:00






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση