Οι συγκρούσεις μεταξύ των φαρμακοποιών για το επίμαχο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων συνεχίζονται καθημερινά, με δηλώσεις και επιχειρήματα και από τα δύο «στρατόπεδα»: το ένα του Π.Φ.Σ. που απαιτεί την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος και το άλλο του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.), το οποίο ιδρύθηκε για την υπεράσπιση των θέσεων των υποστηρικτών που διευρυμένου ωραρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ότι πρόθεσή του είναι να επαναφέρει το παλιό ωράριο στη λειτουργία των φαρμακείων με το σύστημα εφημεριών, αφού προηγηθεί διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου, ήταν αυτό που πυροδότησε περισσότερο τη σύγκρουση.
Ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. Γιάννης Δαγρές, σε πρόσφατο άρθρο του στο healthview.gr, διατύπωσε την άποψη ότι 4.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τα συνοικιακά φαρμακεία λόγω του διευρυμένου ωραρίου. Ένα μεγάλο κομμάτι τζίρου σε παραφάρμακα (καλλυντικά, συμπληρώματα, βρεφικά είδη κλπ.) από τα συνοικιακά φαρμακεία μετανάστευσε στις πιο πλούσιες και εμπορικά προνομιούχες περιοχές, με αποτέλεσμα ο τζίρος από τα φάρμακα των γηραιότερων και ασθενέστερων πολιτών που παρέμειναν στην περιφέρεια και στις συνοικίες(αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική αξία από τον τζίρο του παραφαρμάκου)να μην αρκεί πλέον για να σηκώνει τη μισθοδοσία των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων που εργάζονται σε όλη τη χώρα. Ο Γ. Δαγρές επισημαίνει επίσης τη μείωση των εφημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων αναφέροντας ότι η μείωση αυτή στο Δήμο της Αθήνας ανέρχεται στο 30%, καθώς τα διευρυμένα φαρμακεία λειτουργούν μόνο κατά τις εμπορικές ώρες των εργάσιμων ημερών και μόνο σε λίγες προνομιούχες περιοχές.
Ο αντίποδας
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Δαγρέ, ο Γεράσιμος Βλάχος, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Φ.ΑΝ.Ι.Ε. αναφέρει τα εξής:
"Τα προβλήματα του φαρμακευτικού κλάδου είναι πολύ πιο σοβαρά από την επίκληση φανταστικών αριθμών.
Στην πράξη, τα προβλήματα του κλάδου πηγάζουν: από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από 5,8 δισ. σε 2,2 δισ. ευρώ, από τη μείωση στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού, από την αλλαγή των νόμων που έδωσαν δικαίωμα σε άλλα κανάλια διανομής να εμπορεύονται βρεφικά γάλατα, βιταμίνες και δερμοκαλλυντικά και από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κοινού λόγω της κρίσης. Η μόνη διέξοδος του κλάδου από την κρίση είναι η λογική της ανάπτυξης και όχι του προστατευτισμού".