Το 50% των φαρμάκων που καταναλώνονται έως το τέλος του έτους στα δημόσια νοσοκομεία, πρέπει να είναι αντίγραφα (γενόσημα), σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Υγείας, Νίκου Πολύζου.
Η εγκύκλιος που
έχει τίτλο «Διαχείριση φαρμάκου για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής
δαπάνης στα κρατικά Νοσοκομεία και την αύξηση της ανάλωσης των γενοσήμων»,
αναφέρει τα εξής:
«Οι Επιτροπές Φαρμάκων των νοσοκομείων στα πλαίσια του έργου τους και των οδηγιών του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο και την μείωση της φαρμακευτικής κατανάλωσης των κλινικών κατά 20% και την αύξηση της ποσοτικής συμμετοχής των γενοσήμων φαρμάκων (off patent) στα κρατικά νοσοκομεία τουλάχιστον σε ποσοστό 30% μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους και 50% έως 31/12/11:
Καλούνται να κρίνουν και να προβαίνουν, όπου είναι εφικτό, στην αξιολόγηση και επιλογή ενός εγκεκριμένου σκευάσματος ανά θεραπευτική ομάδα ή και ανά δραστική ουσία, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα το χαμηλότερο κόστος και την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στην ασφαλή θεραπεία του ασθενούς (συνεκτίμησης κλινικής εμπειρίας).
Η επιτροπή φαρμάκων κάθε νοσοκομείου, εισηγείται τεκμηριωμένα στη Διοίκηση η οποία και αποφασίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ιδιοσκευασμάτων, όχι όμως πλέον των τριών.
Για λόγους ασφαλείας και για τις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατος ο εφοδιασμός του νοσοκομείου για οποιοδήποτε λόγο με το επιλεγέν ιδιοσκεύασμα με σειρά κατάταξης α ́, το φαρμακείο του νοσοκομείου θα προμηθεύεται το ιδιοσκεύασμα β ́ της ιδίας κατάταξης ( ή και το γ ́).
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της επιλογής των σκευασμάτων, λαμβάνεται υπόψη η τελική νοσοκομειακή τιμή που προκύπτει μετά την προσφερόμενη έκπτωση από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και η επάρκεια του προϊόντος για ελάχιστο όριο ασφαλείας (20 ημέρες). Η παραπάνω διαδικασία διενεργείται κάθε έξι μήνες.
Επισημαίνεται ότι, για οποιοδήποτε φαρμακευτικό
σκεύασμα κριθεί απαραίτητη η χορήγησή του από θεράποντα ιατρό, ο
εφοδιασμός του νοσοκομείου μπορεί να γίνει μετά από αιτιολογημένη
εισήγηση της επιτροπής φαρμάκων και έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου».
Πηγή: iatronet.gr (22/8/2011)