Περισσότερα από
1.000 φαρμακεία στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση, ενώ ήδη
αρκετά έχουν ήδη βάλει λουκέτο καθώς αδυνατούσαν να συντηρήσουν την επιχείρησή
τους λόγω των μεγάλων οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων προς αυτά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν εκατοντάδες φαρμακεία που βρίσκονται προ της χρεοκοπίας, ενώ ήδη δεκάδες έχουν βάλει λουκέτο. Μόνο στην Αττική έχουν γίνει κατασχέσεις σε περισσότερα από 100 φαρμακεία, ενώ καθημερινά ο Φ.Σ.Α. δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από ιδιοκτήτες προκειμένου να ζητήσουν οικονομική στήριξη από το αποθεματικό του συλλόγου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κωνσταντίνος Λουράντος, «έχουν ήδη ξοδευτεί τα αποθεματικά του συλλόγου προκειμένου να βοηθηθούν οι συνάδελφοι που βρίσκονταν σε οικονομική δυσπραγία και συνεπώς έχουν περιοριστεί δραματικά τα περιθώρια περαιτέρω βοήθειας από τον σύλλογο».
Την ίδια στιγμή ο μηνιαίος τζίρος των φαρμακείων έχει υποστεί καθίζηση της τάξης του 25 - 30% δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η απώλεια αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Φ.Σ.Α., από την αρχή του 2012 σε μηνιαία βάση τα φαρμακεία της Αττικής πραγματοποιούν συνολικό τζίρο 95 εκατ. ευρώ περίπου όταν πέρυσι ο συνολικός κύκλος εργασιών ήταν 120 εκατ. ευρώ. Αν δεν αλλάξει κάτι, αναφέρει ο κ. Λουράντος, η περαιτέρω πτώση των πωλήσεων είναι δεδομένη και θα υπάρξουν νέα περιστατικά κατασχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, προ ολίγων ημερών o κ. Γιάννης Δαγρές, ιδιοκτήτης κεντρικού φαρμακείου της Αττικής, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο της οικονομικής βιωσιμότητας του φαρμακείου του και της οικογένειάς του και του αδικήματος εκ τρίτων (πχ. Ασφαλιστικά Ταμεία) και μέσω αιφνίδιας έξωθεν μεταβολής συνθηκών σε βάρος του φαρμακείου του, αδυναμία ομαλής τροφοδοσίας του πληθυσμού με φάρμακα, καθώς και την παρεμπόδισή του να λειτουργεί επαρκώς. Η μήνυση αυτή θα ενσωματωθεί στα στοιχεία της έρευνας που ήδη διεξάγεται από αρμόδιους εισαγγελείς για το θέμα των φαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, στην πρόσφατη ημερίδα της Stat Bank με θέμα
«Υγεία - Φάρμακο 2012» ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου
Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) ανέφερε πως «καθημερινά βιώνουμε
στην υγεία ένα περιβάλλον το οποίο λειτουργεί όχι μόνο ενάντια στις
επιχειρήσεις, των οποίων ήδη κινδυνεύουν τα κεφάλαια και οι μέχρι τώρα υψηλές
επενδύσεις, αλλά και ενάντια στον ίδιο τον πολίτη». Ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου,
γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόνισε την ανάγκη να
αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία και ότι αυτές ειδικά θα πρέπει να είναι ένα
σημαντικό θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της επόμενης κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην
κακή κατάσταση πολλών φαρμακείων και μάλιστα ανέφερε ότι 1.000 φαρμακεία είναι
στον Τειρεσία, ενώ υποστήριξε και την αναβίωση της Κρατικής Φαρμακαποθήκης ως μέσο
που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr (19/6/2012)