Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στο δρόμο για τη θεραπεία της ιλαράς με χάπι…

22/4/2014 10:56:43 πμ
Πειραματικό φάρμακο θεράπευσε και προκάλεσε ανοσία σε μολυσμένα ζώα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Επιτυχημένα θεωρούνται τα πειράματα ενός νέου φαρμάκου κατά του ιού της ιλαράς, το οποίο μπορεί να προστατεύσει όσους έχουν ήδη μολυνθεί, ώστε να μην αρρωστήσουν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.

Πρόκειται για δοκιμή που έγινε σε πειραματόζωα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, του Ινστιτούτου Ανακάλυψης Φαρμάκων «Έμορι» των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» στη Γερμανία, με επικεφαλής τον δρ Ρίτσαρντ Πλέμπερ.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν το σκεύασμα, με την προσωρινή ονομασία ERDRP-0519, το οποίο μπλοκάρει την αναπαραγωγή του ιού (συγκεκριμένα το ένζυμο RNA πολυμεράση), και το χορήγησαν από το στόμα σε κουνάβια, τα οποία είχαν μολυνθεί με έναν ιό συγγενικό της ιλαράς.

Σε όλα τα ζώα τα επίπεδα του ιού μειώθηκαν σημαντικά ήδη από τα αρχικά στάδια της μόλυνσης και μετά από τρεις ημέρες, ο ιός ουσιαστικά είχε κατασταλεί. Όλα τα κουνάβια απέκτησαν ανοσία κατά του ιού (όπως απέδειξε η σκόπιμη μόλυνσή τους για δεύτερη φορά), ενώ κανένα δεν πέθανε από τη νόσο. Αντίθετα, όλα τα μολυσμένα ζώα που δεν είχαν πάρει το φάρμακο, πέθαναν.

Το νέο φάρμακο μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά τη φάση ανάμεσα στη μόλυνση και την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων (δερματικά εξανθήματα, καταρροή, πυρετός κ.ά.) που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. 


Το φάρμακο, το οποίο μπορεί να παραχθεί με χαμηλό κόστος και να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες αναχαίτισης των κατά καιρούς τοπικών επιδημιών ιλαράς.

Απαραίτητος και ο εμβολιασμός

Οι ερευνητές εξηγούν ωστόσο ότι το νέο φάρμακο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει υποκατάστατο για τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά της ιλαράς, αλλά θα συνιστά ένα πρόσθετο όπλο, ιδίως προληπτικά για όσους –κυρίως εφήβους– δεν έχουν κάνει το σχετικό εμβόλιο. Ωσότου όμως γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές και το φάρμακο είναι έτοιμο για χρήση σε ανθρώπους, θα χρειαστεί αρκετή ακόμη έρευνα, κατ' αρχάς σε πειραματόζωα μεγαλύτερα από τα κουνάβια, όπως οι πίθηκοι. Η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετά χρόνια, ώσπου να καταλήξει σε ένα χάπι κατά της ιλαράς.

Κάτι που ανησυχεί ορισμένους επιστήμονες πάντως είναι ότι η χορήγηση του νέου αντι-ιικού φαρμάκου μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη μεταλλαγμένων ιών ιλαράς, που θα είναι πιο μολυσματικοί και δυνητικά θανατηφόροι. Γι' αυτό, η μελλοντική χρήση του θα παρακολουθείται συνεχώς για τυχόν ανάπτυξη ανθεκτικών νέων στελεχών του ιού.


 

Πηγή: tovima.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα κρούσματα τείνουν να ξεπεράσουν αυτά του 2023
Και συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics