Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στην Ελλάδα καταναλώνουμε μόνο εισαγόμενα φάρμακα

15/6/2015 10:10:30 πμ
Δείτε τι πωλούν οι πολυεθνικές και τι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Εκτοξεύτηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2015 οι πωλήσεις των εισαγόμενων φαρμάκων, καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος στη φαρμακευτική δαπάνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 50 πρώτα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, τα 47 είναι εισαγόμενα και μόνο τα 3 παράγονται στην Ελλάδα.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα πρώτα 50 σε κατανάλωση φάρμακα, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015, οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες διέθεσαν στην Ελληνική φαρμακευτική αγορά 16.247.000 συσκευασίες έναντι 897.000 των Ελληνικών. Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών, την ίδια περίοδο με βάση τη χονδρική τιμή, ήταν 204.000.000 ευρώ για τις ξένες εταιρίες έναντι 10.500.000 για τις ελληνικές.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της συνεχιζόμενης τάσης υποκατάστασης των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων από τα ακριβά εισαγόμενα, γεγονός που οδηγεί στην καθοριστική επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης.


Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα που αναφέρονται στη φαρμακευτική πολιτική μιας χώρας σε κρίση, όπως η Ελλάδα:

  Είναι δυνατόν τα εντός πατέντας  ακριβά εισαγόμενα φάρμακα να έχουν το 63% στη φαρμακευτική αγορά και οι συνολικές εισαγωγές φαρμάκου να καλύπτουν το 80% ;

Είναι δυνατόν η εκτός πατέντας  αγορά, να κυριαρχείται από off patent φάρμακα πολυεθνικών, ενώ τα μερίδια των εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων να παραμένουν καθηλωμένα.

Σε όλο τον κόσμο, τα – εξ ορισμού – φθηνότερα γενόσημα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να υποκαταστήσουν ακριβότερα off patent φάρμακα και να παράγουν εξοικονομήσεις, κερδίζοντας μερίδια αγοράς. Η δε τιμή των γενοσήμων συνδέεται με τον βαθμό διείσδυσής τους : όσο αυξάνεται ο όγκος τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα να προσφέρονται σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Γιατί η Ελλάδα ακολουθεί ακριβώς αντίθετη πολιτική;

Από τη σύγκριση της δαπάνης για τις 30 μεγαλύτερες κατηγορίες φαρμάκων (53,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης) το πρώτο 9μηνο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, προκύπτει μια σαφής μετατόπιση της δαπάνης από τις κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν γενόσημα προς τις κατηγορίες που έχουν μόνο on patent, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τάση είναι ακριβώς αντίθετη. Ποιοι ευθύνονται γι? αυτό;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλείται κυρίως από τα νεώτερα ακριβά εισαγόμενα on patent φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους –ΦΥΚ του Ν.3816), που εισέρχονται στην αγορά και υποκαθιστούν με ταχείς ρυθμούς παλαιότερα δοκιμασμένα φθηνά φάρμακα. Και όσο δεν λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα, η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμένει εγκλωβισμένη στις εισαγωγές.


Πηγή : IMS Hellas και www.7imeres.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics