Το χαμηλού κόστους γρήγορο «rapid testing» δειγματοληπτικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κομμάτι στην πρόληψη αναφέρει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard Mary Bushman σε συνέντευξή της, την οποία συνοψίζουν οι ιατροί του ΕΚΠΑ. Η ίδια σε δημοσίευσή της είχε εικάσει ότι νεότερα στελέχη έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μπορούν να «ξεφεύγουν» από την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας τελικά σε συμπτωματική λοίμωξη COVID-19.
Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτό ισχύει και για το «Ο». Σύμφωνα με την ίδια, τα δεδομένα που δείχνουν ότι στη Νότια Αφρική το «Ο» γρήγορα αντικαθιστά το «Δ» ως το επικρατόν στέλεχος είναι ένας έμμεσος δείκτης που πιθανά επιβεβαιώνει αυτό το συλλογισμό, αλλά δεν αποτελεί απόδειξη, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί από δεδομένα πραγματικής ζωής.
Αναφορικά με το αν παρέχουν προστασία στο νέο στέλεχος τα υπάρχοντα εμβόλια, η ειδικός είπε πως είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε, ωστόσο είναι ελπιδοφόρο ότι τα mRNA εμβόλια επάγουν και την Τ κυτταρική ανοσία που μπορεί να παρέχει μερική προστασία στα νεότερα στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, όλα τα δεδομένα συγκλείνουν στην άμεση ανάγκη μαζικού εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ειδικά στην Αφρική.