Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΣτΕ: Συνταγματικό το πληθυσμιακό κριτήριο για την ίδρυση φαρμακείων

31/1/2014 9:47:24 πμ
Για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον, λόγω της ζωτικής σπουδαιότητάς τους για το κοινωνικό σύνολο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Συνταγματικό το πληθυσμιακό κριτήριο για την ίδρυση φαρμακείων, έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με σειρά αποφάσεων της (228-232/2014), επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στις αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.

Ακόμη, αναφέρεται ότι για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον, λόγω της ζωτικής σπουδαιότητάς τους για το κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό το κράτος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών, όχι μόνο στην άσκηση, αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού», σημειώνεται.

Φαρμακοποιοί από διάφορες περιφέρειες της χώρας είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων, με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις ίδρυσης φαρμακείων. Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση των φαρμακείων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση