Στάχτη έγινε ο αντικαπνιστικός νόμος στην χώρα μας. Έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) δείχνει ότι το 27% των συμμετεχόντων διαπίστωσαν ότι κάποιος συνάδελφος ή προϊστάμενός τους κάπνισε στον χώρο εργασίας.
Το 78% απάντησαν ότι είδαν ανθρώπους να καπνίζουν σε εστιατόρια και το 92% σε καφετέριες και μπαρ.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας και ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης ανέφεραν ότι η καπνιστική συνήθεια εμφανίζει μία μικρή κάμψη στην Ελλάδα, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το 40% των ενήλικων ανδρών καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ανέρχεται στο 34%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα.
Νοσηρότητα
Το παθητικό κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα μια σημαντική αιτία αύξησης της νοσηρότητας και της θνητότητας του πληθυσμού, επιβαρύνοντας ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.
Στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους ετησίως, οι 379.000 από τους οποίους οφείλονται σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 80 έχει αποδειχτεί η επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος σε έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποτελεί, ταυτόχρονα, την τρίτη αιτία θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί.
Επιπτώσεις
Ο καπνός που εισπνέεται και εκπνέεται από τους καπνιστές (καπνός κεντρικής ροής) και, κυρίως, ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής), έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία όσων είναι αναγκασμένοι να τον εισπνέουν χωρίς να καπνίζουν.
Αφορά και τους καπνιστές, καθώς η έκθεσή τους στον καπνό από τα τσιγάρα άλλων καπνιστών μεγαλώνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα, εξάλλου, οδηγεί και σε 20% - 25% αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.
H περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό αυξάνει αιτιολογικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο κατά 25% - 30%.