Ζήτημα νομιμότητας έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή που απέστειλε στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, και στην οποία του αναφέρει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον Οργανισμό.
Όπως επισημαίνουν από
τον ΙΣΑ, από τη μία πλευρά δίνεται
παράταση στις συμβάσεις γιατρών και
διαγνωστικών κέντρων, και από την άλλη
η απόφαση δεν δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ώστε
να μπει σε τυπική ισχύ.
Την ίδια στιγμή δεν έχει- ακόμα- γίνει η καταβολή ληξιπρόθεσμων για τα έτη 2010 και μετά παρά τις συζητήσεις, συνεννοήσεις, νομικές ρυθμίσεις και υποσχέσεις που έχουν λάβει οι γιατροί
Στην επιστολή που απέστειλαν θίγουν τρία καίρια ζητήματα που απασχολούν τον πρώτο Σύλλογο της χώρας:
1. Σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, εγκρίθηκε η τρίμηνη παράταση της ισχύος των συμβάσεων που έληγαν στις 30/6/2015. Η παράταση των συμβάσεων αφορά μεταξύ άλλων τους ιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία. Πλην όμως μέχρι σήμερα, ουδεμία σχετική διάταξη έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός για τη νομιμότητα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και το ενδεχόμενο μη κάλυψης της αμοιβής αυτών από τον οργανισμό.
2. Έχουμε ήδη εκφράσει την αγανάκτηση του ιατρικού σώματος αναφορικά στην καταβολή του υπόλοιπου ποσοστού 10% για τα έτη 2012, 2013,2014 και 2015. Η μη αποπληρωμή των ως άνω οφειλομένων οδηγεί συνειδητά πλέον, ενόψει και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, σε οικονομική καταστροφή τους ιδιώτες ιατρούς και εργαστήρια.
3. Συνακόλουθα, εύλογους προβληματισμούς μας προκαλεί και η σοβαρότατη «καταγγελία» που έκαναν οι πρώην Υπουργοί Υγείας, Βορίδης και Γεωργιάδης, οι οποίοι με επερώτηση τους στη Βουλή, προς τον Π. Κουρουμπλή κάνουν λόγο για «απολεσθέντα» κονδύλια ύψους 24.000.000,00. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του έτους 2014 προστέθηκαν στον ΚΑΕ «Έσοδα από κρατική επιχορήγησης» με ισόποση αύξηση του ΚΑΕ εξόδων «Διαγνωστικά Κέντρα». Το ανωτέρω ποσό είναι σήμερα άγνωστο που έχει διανεμηθεί και με ποια διαδικασία, ενώ είναι σαφές ότι δεν έχει καταβληθεί για το σκοπό που κατατέθηκε, καθώς και ότι δεν υφίσταται πλέον στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ και απαιτείται εκ νέου χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για την καταβολή των οφειλών προς τους παρόχους υγείας.