Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Στα δικαστήρια οι φαρμακοβιομήχανοι κατά των μέτρων για το φάρμακο

23/11/2015 9:28:43 πμ
Θύελλα αντιδράσεων από τις μειώσεις στα γενόσημα και τα off patent αλλά και από το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη είναι πλέον οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) με αφορμή τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου με τα οποία μειώνονται τα γενόσημα και τα off patent και με τα οποία έρχεται clawback και στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με κύκλους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας "με τα νέα μέτρα νοθεύεται ευθέως και παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός, κάτι που δεν συνάδει με την ελεύθερη αγορά. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα τα κερδίσουν".

Μάλιστα  οι ίδιοι κύκλοι της ΠΕΦ αναφέρουν ότι μόλις εκδοθεί το πρώτο δελτίο τιμών το 2016, πολλοί ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων, είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδά των εργοστασίων τους στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Οι εκπρόσωποι τόσο της ΠΕΦ όσο και του ΣΦΕΕ ευελπιστούν να γίνουν τουλάχιστον κάποιες διορθώσεις στον νόμο (όσο και εάν γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι) και οι διορθώσεις αυτές, θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα αυτό θα συμβεί πολύ αργότερα.

Εν τω μεταξύ, για στοχευμένες δράσεις επιλεκτικής μεταχείρισης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων σημειώνοντας ότι «Το προαπαιτούμενο ως προς τις τιμές των φαρμάκων συνδέθηκε με μειώσεις τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα. Κι αυτό, αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ο αριθμός των συνταγών κινείται σήμερα στα 65 εκ., ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν στα 55 εκ. Παρόλαυτά, ουδείς προέβαλλε ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντί αυτού, όλη η έμφαση δόθηκε στα γενόσημα φάρμακα των 7 και 8 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3,4% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 77 εκ. €. Δεν είδαμε κάποιο προαπαιτούμενο για τα ακριβά φάρμακα των 25 ευρώ, όπου εκεί μιλάμε για 650 εκ. €.

Αναφορικά με το μέτρο του clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ο πρέοδρος της ΠΕΦ το χαρακτήρισε άδικο και οριζόντιο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα προμηθευόταν από φαρμακεία της Αττικής και τα διακινούσε στη Γαλλία
Η ΠΕΦΝΙ ζητά ανάκληση του σχετικού εγγράφου της ΕΚΑΠΥ






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Win Medica
Novartis: Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη Access to Medicine για το 2024
Οι δράσεις για την ελονοσία, η πρόσβαση στα φάρμακα και το επιχειρηματικό της μοντέλο οι λόγοι της επιβράβευσης
Η LDL χοληστερόλη στενεύει τα περιθώρια της ζωής σου
Η νέα καμπάνια από την Amgen
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Συνδιαλέγεται με την πολιτεία, την ιατρική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών