Αν το θέμα της
εξόφλησης των φαρμακοποιών ήταν για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μια
απότομη βουτιά στα βαθιά, το θέμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών
Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μόνο με… ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό θα μπορούσε να
χαρακτηριστεί.
Ο ασφαλιστικός «γίγαντας» - σημειωτέον ήταν πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας- συμπληρώνοντας τον πρώτο επίσημο χρόνο ζωής του βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μία περιδίνηση που απειλεί άμεσα την υγεία των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του. Η φαρμακευτική περίθαλψη βρίσκεται στον αέρα και οι ασφαλισμένοι είναι μονίμως σε μια αγωνιώδη αναζήτηση γιατρών και φαρμάκων.
Τα χρέη του
ΕΟΠΥΥ αγγίζουν πλέον τα 1,7
δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα περιβόητα παλαιά χρέη που
αφορούν τα ταμεία που εντάχθηκαν σταδιακά στον οργανισμό και τα οποία ανέλαβε
το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, το ταμειακό απόθεμα του Οργανισμού
σύμφωνα με τον πρόεδρο του, κ. Γεράσιμο Βουδούρη, είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 125 εκατ. ευρώ που διεκδικούσαν οι φαρμακοποιοί με τις κινητοποιήσεις τους από τις 23 Μαΐου φαίνεται ότι έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ωστόσο οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέσω των άλλων παρόχων υπηρεσιών υγείας στους οποίους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ.
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων μετά τους φαρμακοποιούς είναι έτοιμοι να λάβουν οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εξαρτώντας πάντως τις όποιες οριστικές αποφάσεις από τη συνάντησή του με τη νέα ηγεσία, αν δεν εξοφληθούν οι συμβεβλημένοι με το Ταμείο γιατροί, οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου θα προχωρήσουν σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα με αναγκαστική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.
Οι ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, 800 εκατ. ευρώ οφείλονται στις ιδιωτικές κλινικές για νοσήλια και εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ σε περίπου 2 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα χρέη προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Τις πταιει για την οικονομική ασφυξία του Οργανισμού
Η διοίκηση του Οργανισμού αποδίδει την οικονομική ασφυξία στη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Τα έσοδα επί χάρτου είχαν υπολογιστεί σε 8,5 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη δεν ξεπέρασαν ούτε τα 4,5 δισ. ευρώ! Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ «κληρονόμησε» τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ οφειλές του παρελθόντος, από τα ασφαλιστικά ταμεία που συμπεριέλαβε –παρότι αυτά με νόμο στη συνέχεια «πέρασαν» στο υπουργείο Οικονομικών οι πάροχοι τα χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης.
Το πρόβλημα κλιμακώθηκε όταν το 0,6% της κρατικής χρηματοδότησης μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης συρρικνώθηκε, προκαλώντας έλλειμμα στον Οργανισμό ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα 4,5 δισ. ευρώ που αναμένονταν λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών, στην πράξη δεν υφίστανται. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισφορές στο ΙΚΑ έχουν μειωθεί κατά 10%-15% εξαιτίας της ανεργίας.
Το θέμα του ΕΟΠΥΥ θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα την
ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε στη χθεσινή έκτακτη διυπουργική σύσκεψη
για τα χρέη των φαρμακείων το… κυρίως πιάτο ήταν η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Το
θέμα της δανειοδότησης του Οργανισμού από τραπεζικό ίδρυμα τέθηκε από τη
διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της υλοποίησης της άμεσης
χρηματοδότησης του φορέα μέσω των εισφορών του κλάδου ασθενείας των επί μέρους
ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται σε αυτόν δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι
–σημειωτέον μειωμένες- εισφορές
καταβάλλονται για τις συντάξεις.
Πηγή: http://www.protothema.gr (27/6/2012)