Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΣΟΚ: Φάρμακα του ΕΟΦ στο eBay

22/10/2014 2:13:51 μμ
Το σκεύασμα έχει το σήμα του ΕΟΦ και σβησμένα τα ελληνικά γράμματα με την ημερομηνία λήξης και την παρτίδα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Φάρμακα με κουπόνι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) διατίθενται μέσω του διεθνούς ηλεκτρονικού τόπου πωλήσεων «eBay»! Μεταξύ αυτών εντοπίστηκε το συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό «vibramycin», το οποίο διατίθεται από αμερικανικό σημείο πώλησης έναντι 94 ευρώ, όταν η λιανική του τιμή στην Ελλάδα είναι 2,04 ευρώ! 


Το σκεύασμα που παρατίθεται στο «eBay» έχει το σήμα του Ε.Ο.Φ. και σβησμένα τα ελληνικά γράμματα με την ημερομηνία λήξης και την παρτίδα. Στη θέση τους έχουν προστεθεί χειρόγραφα οι ενδείξεις στα αγγλικά! Παρουσιάζεται δε ως κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για φάρμακο ανθρώπινης χρήσης.

Αγγελίες με σκευάσματα που κατά καιρούς λείπουν από την ελληνική αγορά υπάρχουν άφθονες στο διαδίκτυο. Φάρμακα που είναι δυσεύρετα διατίθενται κατά τετράδες ή και δεκάδες για χρήση σε σκύλους και σε ψάρια ενυδρείου.

Η αντίδραση των φαρμακοποιών

Οι φαρμακοποιοί έχουν ενημερώσει εγγράφως τον Ε.Ο.Φ. για τις ελλείψεις προϊόντων ευρείας χρήσης, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν έως και το 32% της συνολικής αγοράς, μεταξύ των οποίων τα σκευάσματα clexane, seretide και lyrica.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διακίνηση των φαρμάκων μέσω διαδικτύου», σχολίασε χθες στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), Κωνσταντίνος Λουράντος, καθώς πέραν της σαφούς καταπάτησης ελληνικών και ευρωπαϊκών νόμων και διατάξεων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία: «Πάγια θέση μας είναι ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό εμπόρευμα και ο φαρμακοποιός αποτελεί την εγγύηση για την σωστή και ασφαλή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής».


Το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε απαγόρευση της διάθεσης συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά καταστήματα φαρμακείων. Με διάταξη σε νομοσχέδιο-σκούπα που προωθεί ο κ. Βορίδης προβλέπεται ότι παρόμοια καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο φαρμακοποιοί με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα. 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κατέληξαν σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο
Η προϋπόθεση για την αποζημίωση των φαρμακείων






Σχετικά άρθρα

f-anazitisi: Ενσωματώνει το σύστημα ταξινόμησης ATC του Π.Ο.Υ.
Ενισχύει περαιτέρω την επιστημονική εγκυρότητα και τη χρηστικότητά της
Μήνυμα για τις εκλογές του Φ.Σ. Χανίων
Από τον Μ. Κατσαράκη, γ.γ. ΠΦΣ και υποψήφιο πρόεδρο
Iowa: Φαρμακεία αξιοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα
Στο πλαίσιο πανεπιστημιακής μελέτης με την υποστήριξη της Eli Lilly
ΠΦΣ: Ηλεκτρονικές οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο «Προλαμβάνω»
Νέο πεδίο στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ