Καθώς ο προστάτης βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης, η διόγκωσή του έχει επιβαρυντική επίπτωση στη ροή των ούρων. Αν και δεν ενέχει κίνδυνο για τη ζωή, αυτές οι διαταραχές της ούρησης, με κυριότερη την αυξημένη συχνότητα ούρησης, μπορεί να αποδειχθούν πολύ επιβαρυντικές για την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Σε κλινικές μελέτες διάρκειας 12 εβδομάδων, η σιλοδοσίνη αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματική με την ταμσουλοσίνη στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την ΚΥΠ, όπως η αδυναμία εκκένωσης της κύστης, η συχνουρία ή η δυσκολία ούρησης. Ωστόσο η νεότερη αυτή δραστική ουσία της κατηγορίας των α-αποκλειστών, παρέχει υψηλότερη ουρο-εκλεκτικότητα, δρώντας εντοπισμένα στον προστάτη, πράγμα που συνεπάγεται βελτιωμένο προφίλ ασφαλείας του φαρμάκου.
Καθώς πρόκειται για έναν άκρως εκλεκτικό α1Α-αδρενεργικό υποδοχέα, δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορθοστατικής υπότασης, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους α1-αποκλειστές. Έτσι, σε περίπτωση συγχορήγησης με αντιυπερτασικά φάρμακα, δεν απαιτείται μείωση της δόσης του Silodyx.
Η σημαντικότερη ανεπιθύμητη ενέργεια αφορά τη μείωση της ποσότητας του σπέρματος που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, επηρεάζοντας προσωρινά τη γονιμότητα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίδραση, που παρατηρήθηκε σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς, εξαλείφεται μέσα σε μερικές ημέρες μετά τη διακοπή λήψης του φαρμάκου. Ακόμη, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο χαλαρής ίριδας, κατάσταση που ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές κατά την επέμβαση καταρράκτη, ενώ δεν συνιστάται η χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με σοβαρά νεφρικά προβλήματα.
Το Silodyx διατίθεται σε μορφή δισκίων 4mg και 8mg. Η συνιστώμενη δόση είναι αυτή των 8mg μία φορά την ημέρα με τροφή, όμως σε άνδρες με μέτρια νεφρικά προβλήματα συνιστάται δόση έναρξης των 4mg.
Στην Ελλάδα το Silodyx κυκλοφορεί από τη Βιανέξ Α.Ε. Η Recordati κυκλοφορεί το όμοιο φάρμακο Urorec.